10 важни стъпки при изготвяне на CV

Добрата автобиография завишава многократно шансовете за успех

10 важни стъпки при изготвяне на CV
Създаването на добра автобиографията е изключително важна стъпка при търсенето на работа. Тя е единственото нещо, което Ви представя пред работодателя. Това е Вашата реклама, която грабва вниманието, впечатлява и отваря първата врата пред вас, а именно покана на интервю за работа. 

CV-то трябва да грабва вниманието не само със съдържанието, но и с външния вид. Всеки работодател, или специалист по човешки ресурси, се впечатлява от добре оформена, красива, прегледна и изпипана в детайли автобиография. 

Economic.bg Ви представя най-важните стъпки, през които трябва да преминете при изготвянето на Вашето CV:


1. Форматиране

Форматирането на страницата е много важно при създаването на автобиография. Тя трябва да изглежда лесна за четене и възприемане, добре подредена и да има достатъчно бели пространства, за да изглежда прегледна. Програмата MS Word е подходяща за написване на CV. 

2. Шрифт

Избягвайте нестандартни шрифтове при писането на Вашето CV, както и писането с твърде големи или малки букви. Бизнесът често използва Times New Roman (размер 11-12) и Arial (размер 11-12). 

3. Страница

Обикновено страниците са с полета от 2,5 см. Ако искате да съберете СВ-то на една, може да го намалите до 1 см. Хубаво е страниците да бъдат номерирани, ако са повече от една и в главата (Footer-a) на страницата да бъде изписано Вашето име. 

4. Дължина

Не прекалявайте с информацията, която представяте. Прекалено дългите автобиографии не са гаранция за успех и в повечето случаи отегчават работодателите. Синтезирайте най-важното и се придържайте до максимум 2-3 страници.

5. Рубрики

За да изглежда СВ-то Ви прегледно, хубаво е да бъде разделено на рубрики, които да бъдат изписани с по-големи букви. Това ще помогне на четящият да открива бързо търсенето и важно за него съдържание.

6. Изказ

Използвайте официален изказ и избягвайте чуждици. Пишете задължително с български букви. Изписването на думи с латински букви може да ви изиграе лоша шега.

7. Ключови изрази

Хубаво е в своето СВ да използвате ключови изрази, които грабват вниманието. Може да употребявате език, близък до този в обявата за съответната позиция, както и да използвате същите думи, за да"говорите на езика" на работодателя. 

8. Външен вид

Много е важно да съобразите дизайна на автобиографията с позицията, за която кандидатствате. Придържайте се към по-изчистен вид, ако тя е сериозна и отговорна. По-креативен дизайн е подходящ при кандидатстване за работа в сферата на изкуството.

9. Преглед

Задължително прегледайте вашето СВ за правописни или пунктуационни грешки или пропуски на важна информация. Може да поискате и второ мнение от приятел или роднина.

10. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ

Не забравяйте, че старанието, което сте положили за направата на Вашата автобиография, дава основание на работодателя да вярва, че Вие ще се отнасяте със същото внимание към детайлите и устрем към постигане на високи резултати в бъдещата Ви работа.
Коментари: 0