След Брекзит Великобритания ще търси спасение на Изток

Заздравяването на отношенията с ЕС остава на заден план

След Брекзит Великобритания ще търси спасение на Изток

Снимка: БТА

7814 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британският премиер Борис Джонсън ще пренасочи външната политика на страната към индо-тихоокеанския регион, докато планира цялостна промяна на международните приоритети на Великобритания след Брекзит, предава Bloomberg.

Джонсън ще публикува план за дипломация и отбрана в обем от 100 страници озаглавен „Глобална Великобритания в конкурентна епоха“, който неговите служители определят като „най-мащабната преоценка на мястото на Великобритания в света от края на Студената война“.

„Планът ще прекрои остарялата международна система в такава, която да защитава по-добре интересите и ценностите на Обединеното кралство“, посочват говорители от кабинета на Джонсън, цитирани от BBC.

В плана Джонсън ще очертае нов подход към международните отношения по въпроси като изменението на климата и демокрацията. Той ясно посочва, че разглежда индо-тихоокеанския регион като все по-голям геополитически център на света, особено с нарастващото влияние на Китай. Джонсън възнамерява да посети Индия в края на април в рамките на първото си задгранично пътуване, след като Великобритания напусна търговския и пазарен режим на Европейския съюз. Екипът на Джонсън споделя, че срещата е дългоочаквана и дава реален шанс да върне Великобритания на сцената на глобалните играчи.

Политическата рамка ще обхваща чуждестранната помощ, кибервойната, бъдещето на въоръжените сили и справянето с изменението на климата.

„Оптимистично настроен съм относно мястото на Великобритания в света и способността ни да се възползваме от предстоящите възможности“, заявява премиерът.

Според офиса на Джонсън планът ще включва:

- Ситуационна стая по модел на Белия дом, която да действа като контролен център по време на извънредни положения като терористични атаки; 

- Планове за център за борба с тероризма за осуетяване на екстремисти и враждебно настроени държави;

- Повече инвестиции в национална инфраструктура, иновации и различни индустрии, включително технологии и алтернативна енергия.

Откакто напусна ЕС в края на миналата година, Великобритания търси нови търговски и политически съюзи по света, като се фокусира и върху укрепването на връзките си със САЩ. Междувременно заздравяването на отношенията й с ЕС, след развода, остава на заден план, посочват правителствените представители.

От кабинета съобщиха още, че страната е кандидатствала и за статут на партньор в Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, откъдето се очаква отговор.

Коментари: 0