Великобритания алармира за „нови рискове“ от Huawei

Компанията уверява, че ще поправи пробойните в киберсигурността

Великобритания алармира за „нови рискове“ от Huawei

Снимка: БТА

2135 ~ 1 мин. четене
Британските власти дават „ограничена застраховка“ за инфраструктурното телеком оборудване на китайския производител Huawei. Това означава, че експертите имат резерви към него по отношение на заплахите, които то може да донесе за националната сигурност. Това става ясно от официален доклад, цитиран от световните медии. 

Изследванията са идентифицирали недостатъци в инженерните процеси на Huawei, които „излагат на нови рискове британските телекомуникационни мрежи“. Изводите показват, че е необходима „значителна работа“, за да се отстранят проблемите. 

В отговор китайският играч призна, че има области за подобряване. „Благодарни сме за обратната връзка“, казват от Huawei и уверяват, че се ангажират с казуса. От компанията настояват, че киберсигурността е техен основен приоритет. 

Huawei е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и е основен доставчик на широколентови и мобилни мрежови устройства във Великобритания. 

Докладът е подготвен от Центъра за оценка на кибернетичната сигурност на Huawei (HCSEC), създаден през 2010 г., в отговор на опасенията, че използването на оборудването на фирмата представлява заплаха. Органът е под надзора на държавните служители по сигурността в Обединеното кралство. 
Подкрепи Economic.bg