Венецуела започва продажба на криптовалутата си от 20 февруари

Критици обаче смятат, че инициативата е просто поредното емитиране на дълг

Венецуела започва продажба на криптовалутата си от 20 февруари

Снимка: БТА

1456 ~ 1 мин. четене
Предварителната продажба на новата криптовалута на Венецуела - petro, ще започне на 20 февруари, заяви президентът Николас Мадуро. С този ход правителството се надява да измъкне страната от тежката икономическа криза.

Критици обаче смятат, че инициативата е не само незаконна, но и не представлява нищо повече от издаване на нов дълг от правителството на фона на четирицифрената инфлация и сериозния дефицит на основни стоки, съобщава CNBC.

По-рано Мадуро обяви, че Венецуела планира да издаде 100 млн. токена, всеки оценен на еквивалента на един барел суров венецуелски петрол. Това би оценило стойността на цялата емисия petro на 6 млрд. долара.

"Всички криптовалути в света бяха преоценени, след като Венецуела обяви създаването на petro", каза Мадуро в реч, излъчена по държавната телевизия.

Правителството смята, че използването на новата дигитална валута ще помогне на страната, останала без пари, да прави финансови транзакции и да преодолее санкциите на САЩ.

По-рано този месец обаче САЩ предупредиха инвеститорите относно petro, заявявайки, че търговията с него може да противоречи на санкциите, защото "цифровата валута petro изглежда е разширяване на кредита на венецуелското правителство".

Опозицията на страната пък обяви, че е незаконно да се използват петролните резерви, които са най-големите в света, за да се емитират дългове.
Коментари: 0