Везиева освободи трима от директорите в ДКК

Ваня Караганева остава изпълнителен директор на държавната компания

Везиева освободи трима от директорите в ДКК

Снимка: Красимир Свраков

1684 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева официално е освободила тримата членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК), назначени по времето на ГЕРБ. Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са получили протокол за освобождаване от длъжност днес. Така в Съвета на директорите остават Ваня Караганева, която е и изпълнителен директор на ДКК, и Чавдар Христозов.

Междувременно тримата уволнени членове посочват в съобщение до медиите, че действията на ресорния министър лишават дружеството от легитимен орган на управление.

„Видно от протокола, на наше място не се назначават нови лица, което остава дружеството без легитимен орган на управление. Този акт не само лишава от легитимност решенията, които в момента се взимат в ДКК, но и създава впечатление за опит да се заглушат поставените проблеми и нередности“, посочват те.

Припомняме, че трусовете в държавната компания започнаха миналата седмица, след като именно тримата освободени членове гласуваха уволнението на Ваня Караганева, която бе назначена на поста по времето, когато Кирил Петков бе ресорен министър. Като мотиви посочваха редица нарушения, които според тях, уличават Караганева в непрозрачно управление.

Решението им обаче разгневи принципала и Везиева поиска оставките им миналата седмица. Тя определи действията им като желание за запазване на стария модел на непрозрачна работа в ДКК.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg