Малките и средни фирми получават достъп до нисколихвени заеми

Програмата ще се реализира през търговските банки, като гарантира 80% от предоставените кредити

Малките и средни фирми получават достъп до нисколихвени заеми

Снимка: МФ

3581 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Малкият и среден бизнес в България ще има достъп до нова гаранционна схема, по-която да кандидатства за нисколихвени заеми. Днес Националният гаранционен фонд и Черноморската банка за търговия и развитие подписаха споразумение за новия инструмент за подкрепа на предприятията, който е на обща стойност 150 млн. лв.

Ние вярваме, че подкрепата на малки и средни предприятия в една динамична ситуация, като днешната, ще им даде необходимия шанс за развитие и ще допринесе за възстановяване на икономиката", каза зам.-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър, която е и и управител за България на Черноморската банка

Тя е сигурна, че споразумението е в добри ръце и бенефициентите ще се възползват от предоставяните гаранционни инструменти.

Програмата ще се реализира през търговските банки, като гарантира 80% от предоставените кредити. Предстои Националният гаранционен фонд да изпрати покани до всички банки в България, а гаранционният лимит ще се разпредели според подадените заявления. Срокът за включването им е следващите две години. Гаранцията ще остане валидна още 36 месеца след изтичането му.

Споразумението беше подписано от изпълнителния директор на Националния гаранционен фонд Тодор Тодоров и президента на Черноморската банка за търговия и развитие Дмитрий Панкин. Те подчертаха, че това е първият съвместен гаранционен инструмент за споделяне на риска между двете институции и първият със споделена гаранция в портфейла на Националния гаранционен фонд.

Подкрепи Economic.bg