10 нови електробуса обслужват линии в София (галерия)

Обновяването на градския транспорт е част от програмата за подобряване на качеството на въздуха

10 нови електробуса обслужват линии в София (галерия) 3 Снимки

Снимка: Столична община

2408 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Десет нови електробуса ще сменят старите дизелови машини по линия № 74, свързваща Централна гара с кв. „Манастирски ливади“. Превозните средства са от най-високия екологичен клас, нископодови и климатизирани, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Обновяването на градския транспорт е част от програмата за подобряване на качеството на въздуха. Електробусите са финансирани със средства от оперативна програма „Околна среда“. От днес новите превозни средства се движат по линия №74. Част от доставените 30 електробуса вече се движат по линии №6 и №60. Предстои да бъдат пуснати и по линия №73“, съобщи в профила си във Facebook столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Новите електробуси разполагат с обособени места за хора с физически увреждания, видеонаблюдение и възможност за зареждане на мобилни устройства.

Припомняме, че през октомври общественият транспорт нa Coфия пoлyчи дocтaвĸa на 30 нoви eлeĸтpoбyca и 10 зарядни станции. Дocтaвĸaтa e чacт oт пpoгpaмaтa нa Фaндъĸoвa зa мoдepнизaция нa гpaдcĸия тpaнcпopт, ĸoятo ce peaлизиpa пpeз пocлeднитe гoдини.

Превозните средства са закупени по проект „Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси“ по Оперативна програма “Околна среда 2014 – 2020 г.”, осъществяван с подкрепата на Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg