Българската „криптобанка“ Nexo отваря офис в Пловдив

Компанията ще отвори допълнителни работни позиции за IT специалисти в града

Българската „криптобанка“ Nexo отваря офис в Пловдив

Снимка: Nexo

2519 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Основаната от българи компания за управление на дигитални активи Nexo отваря офис в Пловдив. Целта на своеобразната „криптобанка“, която оперира по целия свят и е сред основните играчи в сектора, е да продължи да развива продуктите си от България, привличайки родни IT експерти. Към днешна дата за компанията работят над 300 българи, а в резултат на разширяването ѝ са отворени десетки нови позиции за софтуерни професионалисти в региона на Пловдив.

Nexo стартира дейност през 2018 г. Зад компанията стоят Коста Кънчев, по-рано съосновател на фирмата за бързи кредити „Кредисимо“, и бившият депутат от „Реформаторския блок“ Антони Тренчев. Двамата яхват гребена на вълната на криптовалутите и създават компания, която на практика извършва дейности, характерни за традиционните банки, каквото е например отпускането на кредити. Въпреки това – както често става с иновативните технологии – и тази изпреварва регулациите и по смисъла на актуалното законодателство Nexo не е банка.

По данни на самата компания в момента тя управлява активи на стойност повече от 13 млрд. долара, а от основаването си преди три години е обработила трансакции за над 50 млрд. долара. От продуктите ѝ досега са се възползвали над 2.5 милиона потребители от цял свят. 

Нареждането на челни позиции в света на криптопазарите неминуемо привлича и вниманието на регулаторите. През този октомври например стана ясно, че Ню Йорк ограничава използването на конкретни нейни кредитни продукти в щата, макар че и по собствените ѝ правила такива не се предлагат там. Миналата година пък недоволни клиенти заведоха дело срещу Nexo в Калифорния заради решението на платформата да ликвидира техни XPR позиции (XPR е една от популярните криптовалути, известна още като Ripple по името на компанията, която стои зад нея - б.р.). Това се случва след разпореждане на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) към посреднициte на криптопазара да спрат търговията с монетата – ход, предшестван от обвинения на Комисията срещу самата Ripple, довели до срив в цената ѝ. Потребителите на Nexo обаче са недоволни, че платформата не ги е уведомила предварително за предприетите от своя страна действия в ролята си на посредник.

Пътят към Пловдив 

Новината за разрастването в Пловдив идва в момент, когато криптовалутите се превръщат във все по-явен фактор в живота на хората, което провокира вниманието на регулаторите в САЩ и не само. Примерите за проникването им в ежедневието са много, а благодарение на съвременните финтех приложения, в тях инвестират мнозина. Америка все повече привлича криптобизнеса, а политици – като новия кмет на Ню Йорк или този на Маями – дават амбициозни заявки за развиване на сектора.

Най-дръзко на този етап обаче е случващото се в Ел Салвадор. През септември страната стана първата в света, превърнала биткойн в официална валута наред с долара, като не спря дотук. Миналия месец станаха ясни и плановете на президента Найиб Букеле за изграждането на първия биткойн град, което ще бъде финансирано с токенизирани облигации.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg