На хоризонта се задава първият биткойн град

Ел Салвадор продължава смело напред с крипто авантюрата си, а новата си идея ще финансира с токенизирани облигации

На хоризонта се задава първият биткойн град

Снимка: Twenty20

2189 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Биткойн авантюрата на Ел Салвадор

Ел Салвадор планира да построи първия в света биткойн град, който ще финансира от токенизирани облигации, обезпечени с криптовалутата. Това обяви президентът Найиб Букеле, цитиран от Reuters. С този ход се увеличава още повече залогът за използването на криптовалутата за подхранване на инвестициите в страната от Централна Америка.

„Bitcoin City” ще бъде освободен от данъци върху доходите, собствеността и капиталовите печалби. Ще има единствено данък добавена стойност, обясни Букеле. Половината от начисления ДДС ще бъде използван за финансиране на облигациите, издадени за изграждане на града, а другата половина ще покрива плащането на услуги като сметоизвозване.

Инвестирайте тук и правете парите, които искате“, каза Букеле, облечен изцяло в бяло и с обърната назад бейзболна шапка, в морския курорт Мизата.

По думите му градът ще е напълно екологичен. Ще бъде построен в източния регион на Ла Юнион, в близост до вулкана Кончагуа, който ще осигури енергия за добива на биткойн. Според изчисленията обществената инфраструктура ще струва около 300 000 биткойна.

Новината идва, след като през септември Ел Салвадор стана първата страна в света, която прие биткойн като законно платежно средство. Така го приравни към долара, който отдавна е официална валута там.

Драстичният завой към криптовалутата разклати иначе голямата популярност на Букеле. След въвеждането на биткойн избухнаха протести срещу правителството. Това обаче съвсем не разколеба държавния глава и както е видно, той продължава с амбициозните си идеи.

Букеле сравни плана си бъдещия град с проекти като тези на Александър Велики (завоевателят построява 20 града, носещи името му, като най-известният от тях е Александрия в Египет – б.р.). Той каза, че „Биткойн Сити“ ще бъде кръгъл, ще има летище, жилищни и търговски райони и ще включва централен площад, проектиран във формата на символа на биткойн.

„Ако искате биткойн да се разпространи по света, трябва да построим няколко Александрии“, каза Букеле, който някои граждани обявиха за диктатор заради непопулярното решение да въведе биткойн. В знак на шега самият той се описа като „биткойн диктатор“ на Ел Салвадор в Twitter.

Ел Салвадор планира да издаде първоначалните токенизирани облигации през 2022 г. Според Букеле това ще стане след 60 дни. Първата 10-годишна емисия от т.н. „вулканични облигации“ ще бъде на стойност 1 милиард долара, подкрепена от биткойн и с доходност от 6.5%, допълни Самсън Моу, главен стратегически директор на Blockstream. По думите му половината от сумата ще отиде за закупуване на биткойни на пазара. След това са предвидени други облигации.

След петгодишно блокиране Ел Салвадор ще започне да продава част от биткойните, използвани за финансиране на облигацията, за да даде на инвеститорите „допълнителна доходност“. Според Моу цената на криптовалутата ще продължи да нараства стабилно.

Това ще направи Салвадор финансов център на света“, смята той.

Подкрепи Economic.bg