Изборите в Турция протичат в пълен контраст с миналата неделя

София и Анкара сериозно вдигнаха градуса на дипломатическото напрежение през последните дни

Изборите в Турция протичат в пълен контраст с миналата неделя

Снимка: БТА

4079 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Българските граждани в Турция, желаещи да гласуват на втория тур на президентските избори днес, са драстично по-малко спрямо миналата неделя. За разлика от тогава, сега няма опашки пред секциите и броят на решилите да упражнят правото си на вот в страната е неколкократно по-нисък. Това се случва на фона на ескалиралото дипломатическо напрежение между Анкара и София и на отпадането на кандидата на ДПС от битката за „Дондуков“ 2.

В двете секции в квартал Авджълар до 15 ч. са гласували общо 300 души. Преди седмица само в едната от тях и то към 13 ч. бройката е била около 400, дават пример БНР. Кореспондентите на много други медии съобщават сходни наблюдения. Обобщени официални данни се очакват по-късно днес.

Припомняме, че на тазгодишните избори за президент ДПС за първи път излъчи собствен кандидат. Това бе председателят на партията Мустафа Карадайъ, който благодарение и на мощната активизация на електората в Турция успя да се нареди на трето място в надпреварата – с 11.57% от общия вот.

Резултатите породиха съмнение, че Турция опитва да се меси във вътрешните работи на България. Страната ни официално призова съседката си да се въздържа от предизборна агитация. Стигна се и до протест пред турското посолство в София, където се пяха патриотични песни, а демонстрантите замеряха сградата с домати. Късно в четвъртък вечер, заради твърденията за намеса, Министерството на външните работи на Анкара извика на спешна среща посланика на България Ангел Чолаков.

Днес за кратко демонстранти успяха да затворят и пътния възел „Капитан Андреево“, обявявайки се против изборния туризъм. 

Секциите в Турция са 126, което я прави втората по брой локации за гласуване чуждестранна страна. Най-много са разкритите във Великобритания – 132.

Подкрепи Economic.bg