Ню Йорк наложи частична забрана на българската „криптобанка“ Nexo

Рестрикциите са върху два от нейните продукти, които обаче не се предлагат в щата. Другите остават активни

Ню Йорк наложи частична забрана на българската „криптобанка“ Nexo

Снимка: Nexo.io

6032 ~ 3 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс издаде забрани за две платформи за кредитиране срещу криптовалути, като е изпратила писма на други три с въпроси относно техните операции. Една от тези с рестрикции е основаната от българи криптобанка Nexo, съобщи първо Bloomberg. Пред Economic.bg от компанията потвърдиха, че са получили разпореждане, уточнявайки, че то е за конкретни продукти, а не за дейността ѝ като цяло. 

Да, получили сме писмото. В него не се иска преустановяване на дейността на компанията, а се визира наш продукт, който Nexo не предлага на територията на щата Ню Йорк (...) Можете да получите достъп до платформата Nexo, но разделите Exchange и Earn в потребителския интерфейс ясно ще покажат, че тези услуги не са достъпни за вас.“

В условията си за клиенти Nexo посочва, че продуктите Exchange (спестовен продукт) и Earn (вътрешна борса за търговия с дигитални активи) са достъпни за хора, които не са граждани на България, Естония, Австралия и щата Ню Йорк. „Nexo използва IP-базирано геоблокиране, което не позволява на потребители от съответния район да използват услугите“, уточниха от компанията, допълвайки, че са в процес на комуникация с офиса на главния прокурор Летисия Джеймс за изясняване на случая. Освен тези два продукта, платформата разполага с услуга за отпускане на заеми, токен, изплащащ дивиденти, и карта за използване на криптовалута.

Името на платформите, срещу които са предприети мерките, не се споменаваха официално в първоначалната информация, но от публикуваните писма на сайта на службата на главния прокурор се видя наименованието „Nexo Letter“. По-късно в изявление до Bloomberg от Nexo Financial LLC потвърдиха, че са получили такова.

Друга много известна криптобанка и основен конкурент на Nexo – Celsius Network LLC, пък е сред фирмите, получили искане за повече информация.

Платформите за криптовалути трябва да спазват закона, както всички останали, поради което сега нареждаме две криптокомпании да затворят и настояваме още три да отговорят на въпроси незабавно“, посочи Летисия Джеймс.

В съобщението се посочва, че продуктите за заемане на виртуална валута „попадат категорично в някоя от няколко категории за ценни книжа, съгласно Закона на Мартин“, което означава, че те трябва да бъдат регистрирани в канцеларията на главния прокурор.

Съоснователят на Nexo Антони Тренчев, бивш депутат от „Реформаторския блок“, коментира в изявление, че компанията не предлага своите продукти за кредитиране или обмен в Ню Йорк, „така че няма никакъв смисъл да получаваме C&D за нещо, което така или иначе не предлагаме в Ню Йорк“. Той каза, че компанията ще отговори на главния прокурор и описа проблема като

ясен случай на грешен адресат на писмото“.

Говорител на Celsius не отговори на искане за коментар.

Новината от Ню Йорк идва в момент, когато криптобизнесът расте с изключително бурни темпове. Самата Celsius наскоро обяви, че е набрала 400 млн. долара от компанията за дялов капитал WestCap Group и пенсионния фонд Caisse de dépôt et placement du Québec, в сделка, която оценява фирмата на повече от 3 млрд. долара.

Потребителският интерес към криптовалутите се задълбочава, включително заради факта, че различни институции също започват да ги приобщават към портфолиото си. Заедно с увеличаващото се доверие на хората и бизнеса обаче върви и това на регулаторите. В много страни властите вземат на фокус тези дейности, а прогнозите са, че много скоро ще бъдат въведени законодателни правила.

Що е то криптобанка

Тъй наречените криптобанки изпълняват на практика същите дейности като традиционните, но обвързвайки ги с криптовалутите. В този ред на мисли те оперират в сферата на финансите, но идвайки от полето на „Дивия нерегулиран Запад“. Потребителите на Nexo например могат да теглят кредити в твърда валута, обезпечавайки заема си с криптоактиви. 

Макар че извършват банкова дейност, тези платформи не са банки по смисъла на сегашните закони. А това предразполага към несигурност за нарастващия брой потребители. Затова и регулаторите се вгледаха зорко в тях напоследък. Междувременно те разшириха осезаемо присъствието си и вече оперират огромни парични ресурси. Nexo, например, управлява активи за милиарди долари на над 2 млн. потребители в 200 юрисдикции.

Идеята на регулаторите обаче не е да ги забраняват, а да ги вкарат в някакви законодателни рамки.

Нормативните изисквания в крипто индустрията са в процес на разработване, а нуждата от такива е все по-осезаема“, съгласни са и от Nexo, подчертавайки, че компаниите като тяхната в момента се съобразяват с локалните регламенти. „Затова и криптокомпания с повече лицензи от нашата няма.“

*Статията е обновена на 22 октомври (20:04 ч.) с добавянето на уточняващ коментар от страна на Nexo.
 

Подкрепи Economic.bg