Винпром Поморие твърди, че няма незаконни кранове с алкохол

Дружеството обяснява, че тези кранове всъщност са за специфичния технологичен процес на производството

Винпром Поморие твърди, че няма незаконни кранове с алкохол

Винпромът в Поморие „Черноморско злато” АД излезе с официално изявление до медиите, че в базата им няма незаконни кранове за алкохол, както стана ясно по-рано от проверка на Агенция Митници.

От компанията казват, че в брифинга на Агенцията никъде не се споменават „незаконни кранове“ и считат, че употребата на този израз води към "неверни внушения за незаконна дейност".

Дружеството добавя, че тези кранове всъщност са за специфичния технологичен процес на производството и обясняват наличието им. „Дестилационната колона е съоръжение, което служи за производство на дестилат от грозде, а не за съхранение на готова продукция. Колоните се ползват между 2 и 3 месеца в годината, в зависимост от изкупвателната кампания на грозде. Тоест течността в тези съоръжения не е краен продукт, готов за консумация, а дестилат с алкохолно съдържание между 55 и 75%”, пише в съобщението. Всяка дестилационна колона фабрично съдържа барета с пробно кранче съгласно технологичните изисквания за работа на колоната. От компанията прикрепят и в официално писмо от производителя на съоръженията им "Бенковски Ко", в което се казва, че „крановете на баретките на дестилационните инсталации, произведени и продадени на „Черноморско злато” АД, с размер ½’’ са фабрично монтирани съгласно технологичните изисквания за работа на колоната.

От винпром Поморие поясняват и функцията на баретата и контролните кранчета, които са за извършване на контрол при дестилационния процес, като се отчитат алкохолният градус, температурата и вкусово-ароматните качества на произведения продукт. Те добавят, че трябва да се обърне внимание на това, че технологичният процес на изваряване се настройва точно от тези показатели. „Също така е редно да отбележим, че при продължително отворен кран дестилационната инсталация не може да функционира, тъй като уредът за отчитане на алкохол (спиртомер) пада на дъното на баретата и се чупи, тоест течност не може да бъде източвана в големи количества. Максималното време, без да излагаме спиртомера на риск, е около 10-15 секунди. Отбелязваме, че въпросните барети, чиято неразделна част са пробните кранове, присъстват на официалните технологични схеми от производителите”, се казва в писмото.

"Относно пластмасовите 5-литрови туби, които бяха коментирани в медийното пространство, повтаряме, че откритата безцветна течност е промивна вода с остатъчен алкохол от измиване на съоръжение с аромат на анетол. Жълтеникавата течност е водно-алкохолна смес с лек аромат на ракия и е от промиване на инсталации. Заявяваме, че въпросните туби никога не са били скрити, а са съхранявани именно в данъчния склад", добавят от винпрома. 

От дружеството добавят, че през годините никога не са имали митнически и/или данъчни нарушения. „През годините екипът на „Черноморско злато” АД е оказвал пълно съдействие на контролните органи при извършваните регулярни проверки. За последните три години дружеството е внесло над 25 млн. лева акциз и над 10 млн. лева ДДС”, става ясно от отговора им.

Коментари: 0