Visa променя бъдещето на обществения транспорт

Компанията има за цел да улесни пътуването в обществения транспорт по света

Visa променя бъдещето на обществения транспорт

Международната компания Visa обяви старта на своята програма за безконтактни разплащания в публичния транспорт Visa Global Transit Solutions. Тя има за цел да подобри пътуването в градския транспорт по света и да го направи по-удобно за всички пътници. 

В Лондон подобна програма работи от 2014 г., като досега тя отчита над 1 млн. пътувания, платени чрез нейната система. Според проучване в града над 40%  от билетите се купуват чрез безконтактни карти от повече от 100 страни.
 „Работим усилено, за да направим обществения транспорт в Лондон леснодостъпен за всички и разработването на безконтактно таксуване за билети бе огромна част от това“, сподели Шаши Верма, главен технически директор на обществения транспорт в Лондон. 
Идеята на създателите на програмата е пътуването в обществения транспорт да стане по-бързо, по-лесно и по-сигурно, като издаването на хартиени билети да отпадне и да се предотвратят големите опашки пред билетните каси. 
Проучване на Visa сочи, че дигиталните разплащания имат потенциала да намалят значително разходите, свързани с транспортните и пътните такси, налагани от общинските власти. От компанията установяват, че разходът за транспортните оператори е средно 14,5 цента от всеки събран долар в брой, в сравнение със само 4,2 цента за всеки дигитален долар. Предвижда се и организиране на информационни събития по програмата в Дубай, Ню Йорк и Сингапур.
Коментари: 0