Работещите все по-трудно ще издържат пенсионерите в България

Страната ни е на едно от последните три места по социална справедливост, сочи нов доклад

Работещите все по-трудно ще издържат пенсионерите в България

България е класирана на едно от последните три места в най-новия доклад на германската компания Bertelsmann за индекса за социална справедливост. Страната ни е 26-то място сред всички 28 държави членки на ЕС, като по-ниско от нас са Румъния и Гърция.

В доклада Social Justice in the EU – Index Report 2017 пише, че най-новите данни от европейската статистическа агенция Eurostat показват, че Чехия, Финландия, Дания и Холандия – държави, където само между 13.3 и 16.7% от населението е в риск от бедност или социално изключване – продължават да демонстрират най-голям успех в предотвратяването на бедността. Също така в ЕС като цяло рискът от бедност се е понижил и в момента е 23.4%. „Въпреки това Гърция, Румъния и България, трите държави в ЕС, които се представят най-зле в това отношение, регистрират огромните 35.6 до 40.4%”, пише още в доклада.

Конкретно в областта на предотвратяване на изпадането в бедност България е на последно, 28-о място.

В доклада се коментира още, че българската пенсионна система страда от недостиг на справедливост как работи за различните поколения, а освен това ѝ липсва фискална устойчивост. „Като се има предвид демографските динамики и настоящата конфигурация на системата и имплицитният публичен пенсионен дълг (ИПД), и реалната пенсионна тежест ще се увеличат значително с течение на времето”.

Коментари: 0