Вярата в долара поведе златото надолу

Втори пореден ден на загуби на американските фондови пазари след обръщението Джеръм Пауъл

Вярата в долара поведе златото надолу

Снимка: Unsplash

768 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Втори пореден ден на загуби на американските фондови пазари след обръщението на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл. Макар и основният лихвен процент да остана непроменен и почти нулев, централната банка на САЩ има намерението да направи две увеличения през 2023, като промени възможното нарастване споменато през март от 0.1% до 0.6%. Прогнозата за инфлацията също беше променена до 3.4% - с цял процентен пункт над тази от март. След речта си Пауъл увери, че тези нива на инфлацията са временни.

S&P 500 се понижи с 0.54%, a Dow Jones с 0.77%. NASDAQ намаля със сравнително скромните 0.24%, въпреки че технологичните компании биха били от най-засегнатите при възможно увеличаване на лихвите.

В Европа главните индекси записаха разнопосочни резултати, като отзвук от решението на Федералния резерв се очаква днес. DAX се снижи с 0.12%, докато FTSE 100 отчете ръст от 0.17%.

Запасите на лек суров петрол в Щатите бяха доста по-малко от очакваните, което тласна цените на WTI до почти 73 USD за барел, преди силният долар да вземе превес след срещата на ФЕД и да установи цените в края на сесията на нива от 71.64 USD за барел.

Вярата в долара, редом с покачването на 10-годишните щатски облигации, се отразиха и на златото, което продължи спада си, търгувайки се за 1 812 USD за тройунция.

Акцентите днес

Икономически данни – Швейцария, Еврозона и САЩ

Сутринта ще разберем търговския баланс и основния лихвен процент в Швейцария, докато на обяд очакваме нивата на инфлация в Еврозоната според индекса на потребителските цени. Следобед фокусът ще бъде върху седмичните молби за безработица в САЩ, които се очакват да намалеят с почти 20 хил., както и данните от индекса за бизнес активността във Филаделфия. 

Инструмент на фокус

Salesforce – Дневна

В началото на месеца акциите на компанията излязоха от дългосрочния низходящ тренд, който започна през февруари. Все пак трябва да се отчете, че установяването на възходящ тренд не е на лице, като имаме няколко повода да мислим по този начин. Върхът от февруари е място на локален натиск от продавачи, така че само пробив над това ниво би ни вдъхнало доверие за устрем нагоре – а цената дори не можа да стигне близо до тези нива преди да отбележи ден на загуба. Също така последния ден на търговия ни е предоставил класическата мечи доджи свещ, която по принцип е признак за началото на низходящ тренд.

USD/CHF – Дневна

Макар и да направи солиден напредък нагоре през последната сесия, валутната двойка все още не е напълно вън от дългосрочния си низходящ тренд. За купувачите фактът, че най-накрая нивата се намират над 50-периодната  експоненциална пълзяща средна е причина за оптимизъм. Трябва да се отчете възможността, обаче, че наблюдаваме лъжлив пробив нагоре. Подобен пробив виждаме и в началото на май, маркиран в кръгчето, след който цената намери все по-ниски дъна. Допълнително, бавният Стохастик ни показва, че се намираме близко до прекупени стойности в очевиден низходящ тренд, което е възможен вход за шорт трейд.

Copper – Дневна

Най-близкият фючърсен контракт на медта се радваше на нови и нови рекорди през последната година, достигайки връхната си точка в началото на май, преди да започне корекция на цената. Тази корекция не е приключила напълно, особено имайки предвид, че старата съпротива на около 425 USD, която има шанс да бъде нова подкрепа, беше тествана само преди ден. Фундаментално погледнато червеният метал все още има високо търсене, но в краткосрочен план цената му може да претърпи загуби - задържането под ЕМА 50 би било признак за това.

S&P 500 – Дневна

Широкоспектърният индекс на най-големите 500 американски компании започва да прави лека корекция, след като напредваше с минимални, но постоянни темпове към нови рекорди през последния месец. Фючърсите след последния ден на търговия са в червено, а и 20 ЕМА, която беше силна подкрепа по време на този устрем, беше пробита и сега следва нов опит за установяване под нея – нещо, което засега не е направено за дълъг период от време. Техническата фигура възходящ триъгълник също беше пробита, което ни сигнализира за възможното начало на низходящ тренд.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html 

Подкрепи Economic.bg