България вече приема чешки туристи без PCR тест

По примера с Румъния, туристите от Чехия също ще могат да влизат свободно в страната ни

България вече приема чешки туристи без PCR тест

Снимка: Красимир Свраков

2249 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

От вчера, със заповед на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, границите на България са отворени за свободно пътуване за граждани на Чешката република, съобщават от Министерство на туризма. Така страната ни и туризмът ще разчитат на чешките и румънски туристи, след като стана ясно, че британци няма да летуват тук и през юли.

По примера с румънските туристи, и чехите няма да е нужно да представят документ за отрицателен резултат от PCR или антигенен тест при преминаване на държавната граница, както и сертификат за ваксинация или положителен резултат, удостоверяващ преболедуване.

Предприетите мерки за чешките туристи са били обсъдени по време на пленарни разговори в рамките на двустранна среща между министрите на външните работи на България и Чехия, в която участие са взели министърът на туризма Стела Балтова и зам.-министърът на здравеопазването Тома Томов, съобщават от ведомството.

От Националния борд по туризъм са поставили въпроса за включване на туризма и авиоиндустрията в Националния план за възстановяване и устойчивост, защото смятат, че тези два отрасъла са най-тежко засегнати от пандемията. На среща с министъра на транспорта Георги Тодоров и министъра на туризма Стела Балтова, представители на бизнеса са отправили питане за директно подпомагане чрез държавна субсидия на авиосектора, който ще има пряко връзка и във възстановяване на туризма. Министрите са уверили, че въпросът ще бъде проучен.

Подкрепи Economic.bg