„Тихият кът“, където кръговата икономика се върти

Място, което дава възможност за допир до природата, "зелените" технологии и вкусната храна

„Тихият кът“, където кръговата икономика се върти
20278 ~ 4 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Всеки, който иска да успее, трябва да има и доза лудост, твърди Петър Петрушев, основателят и двигателят на комплекс „Тихият кът“ в с. Слокощица край Кюстендил. Тук е подходящо място за хора, които търсят отдих в близост до природата, обичат вкусната храна и имат любопитството да видят отбило „зелените“ решения на една работеща малка кръгова икономика. Голямата атракция са зелените покриви, на които пасат кози и зайци, които изпълняват ролята на тихи косачи. В двора се разхождат елени и сърни, а електромобилите са основно средство за придвижване и се зареждат безплатно.

Призвание и амбиция

Ресторантьорство, кетъринг и хотелиерство са дейност, за която Петър Петрушев се е готвил и мечтал отдавна. Завършил е Техникума по обществено хранене в Кюстендил. Кулинарното изкуство и общуването с хора са страст, която намира израз в създадения от него комплекс „Тихият кът“.  Наречен е „тих“ , но проектът твърде бурно се развива. Името идва от съществувало преди години заведение в близка до селото местност, но Петър Петрушев дава свое продължение на добрата традиция. От дете обича животните и затова техният брой в комплекса продължава да расте. Скоро ще направи малка ферма, в която ще се отглежда и коне.

Амбициозният предприемач търси начин всичко да се оползотвори, затова обича да вдъхва живот на излезли от употреба неща. Всичко тук е направено с достъпни и естествени материали, има много реновирани предмети, които дават неповторимия облик на това място. Джакузито в СПА центъра например е от стара неръждаема цистерна, камината в ресторанта е направена по подобен начин.

Рециклирането е част от отговорността му като предприемач. Разделното събиране е решение с много измерения. От една страна – оползотворяване на боклука, от друга – получените средства се използват от местната общност за облагородяване на селото. Мисия на „Тихият кът“ е да е двигател на кръговата икономика и постепенно цялото село се присъединява към зелените инициативи. Големият проблем е складирането на отпадъците, докато дойдат сметоизвозващите фирми, които в селото се появяват само два пъти в месеца, алармира Петър Петрушев. Но сама птичка пролет не прави и според него е необходимо разделното събиране на отпадъците да се превърне в национална кауза.

Енергия от природата

За да реши проблема с електричеството, което често спира, той инвестира в агрегат, а после и във фотоволтаична инсталация.  Вече произвежда достатъчно ток, с който покрива всички нужди на комплекса. Инвестицията била точно колкото таксата, която трябвало да се плати за нарасналия капацитет на потреблението. Сега карат само електромобили, които се зареждат от соларните панели и се движат напълно безплатно. Дори в облачно време фотоволтаиците произвеждат ток.

Зимата се ползва парно отопление, като основното гориво са костилки от плодове. В началото били считани за отпадък и ги получавали безвъзмездно, после цената им станала толкова висока, че било по-изгодно да се внасят от Гърция. Има и друга иновация – чрез рекуператори за топъл въздух топлината, отделяна от компресорите, се улавя и се ползва в ресторанта през зимата.

Зелените покриви, чиято площ е около 600 кв. м, са отличителен белег на „Тихият кът“. Те са направени с добра хидроизолация и вече всичко е изградено така, че да не се нуждаят от специална поддръжка. През лятото държат хладно, през зимата – топло. Автоматичната поливна система предпазва тревата да не прегори през лятото. Водата от дъждовете и снега се задържа, но ако количеството е голямо, се събира в огромна цистерна и е резерв за напояване. Ползва се и вода от сондаж, която през лятото служи първо за охлаждане на помещенията, а после за поливане. Енергията за помпите отново е от соларните панели.

По стъпките на Илон Мъск

След като прочетох книгата за Мъск „PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще“, реших и аз да се устремя натам. Като първа стъпка си купих електромобил Tesla – вярно, втора ръка, но когато видях предимствата, служебните коли също станаха електрически“, разказва 40-годишният предприемач.

Имат още три електрически коли. Безшумни и икономични! Триколката е с 30 км пробег, другите са със 100, 350, а Tesla-та – с 500. Изградили са собствена зарядна станция и ако отседнете в „Тихия кът“, може безплатно да заредите батериите. От „Шкода“ са избрали „Тихият кът“ като място, на което да презентират новия си електромобил, който ще навлезе в България.

Без полуфабрикати и с много иновации

„Тихият кът“ е за хора, които обичат удобството и уюта на ненатрапчивия лукс. Цените са конкурентни, всичко е предимно местно производство. Храната за Петър Петрушев е религия. Той не работи с полуфабрикати, а се ползват пресни продукти, затова и хората в кухнята са повече.

Също така той не е човек на лесните печалби. Сблъсквал се е с много трудности и на всичко е намирал решение.  Иноватор по душа, за когото комплексът е мястото, на което показва, че няма невъзможни неща.

Формулата за успех е много иновации, събрани в индивидуален бизнес със свой неповторим облик. Светът е красив, защото е цветен“, твърди Петър Петрушев.

Свикнал е да превръща минусите в плюс. Така пандемията станала повод да направят мобилна кухня на колела и вече са организирали сватба в гората с 200 гости.

В комплекса работят около 45 души – всички те са позитивни хора, които обичат това, което правят. За да имат целогодишна натовареност, предлагат доставка на храна по домовете в Кюстендил, който е на 1.5 км разстояние.

„Тихият кът“ е място, което просто доказва, че наистина хората правят мястото.

Подкрепи Economic.bg