Влад Тенев - българинът, който издигна и срина новата американска мечта

Бъдещето на брокерското приложение Robinhood ще се реши в следващите няколко седмици

Влад Тенев - българинът, който издигна и срина новата американска мечта

Снимка: Wikipedia

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Популярното приложение Robinhood попадна в заглавията на всички световни медии през последната седмица, след като изигра една от централните роли в щурото фондово рали на GameStop. У нас платформата привлича вниманието и с факта, че сред основателите ѝ е варненецът Владимир Тенев. По-рано той стана известен като официално първият български милиардер, натрупал капитал благодарение именно на успеха на своята компания. Доскоро неговият образ и тук, и отвъд океана бе, положително зареден, но с действията си през изминалите дни си навлече остри критики.

Кой всъщност е Влад Тенев и защо се превърна в култ на омразата?

Владимир Тенев е известен в САЩ с по-краткото и простичко Влад. Той е роден в България, където живее до 5-годишна възраст. След това емигрира в Америка с родителите си, които работят в Световната банка. По тяхна инициатива завършва математика в Станфордския университет и става докторант в Калифорнийския университет.

През 2011 г. напуска щата, за да вземе участие в основаването на две финансови компании в Ню Йорк заедно с колегата си Байджу Бхат.

През 2013 г. те създават компанията Robinhood, чиято цел е да „демократизира финансите“, предлагайки възможност за търговия с акции без комисионна за всяка трансакция. Достъпът до сложните борсови инструменти става с лесно за използване мобилно приложение, което на практика отваря широк хоризонт пред всеки. 

Идеята на Тенев и Бхат е да създадат платформа, насочена към поколението Y – хората, родени между 1980 и 1995 г.

Целта беше да създадем лесен за използване продукт, който е предназначен за мобилни устройства и набляга на удобството на потребителя“, коментира Тенев пред CNBC.

Двамата партньори стартират и още една компанията – Celeris, която е в сферата на софтуерните разработки. Проектът обаче замира, след като Robinhood започва да набира популярност.

Мисията на приложението, както стана ясно, е да демократизира финансите. По думите на Тенев пазарите са отворени само на теория и подкрепя твърдението си с данните, че едва половината от домакинствата в САЩ участват на фондовата борса. А едва 10% държат 87% от общата стойност на акциите.

Замислихме Robinhood, за да изравним тези нива.“

Приложението стана инструмент в ръцете на милиони обикновени хора и даде тласък за преосмислянето на американската мечта. С иновативния си подход спечели интереса на големи инвеститори и през миналата есен компанията вече се оценяваше на близо 12 млрд. долара, готвейки се за IPO. Въздействието на Robinhood върху цялата система на практика промени индустрията и сега на хоризонта има повече брокерски платформи, предлагащи търговия с акции без комисионна.

По данни от самата Robinhood търгуващите в приложението не са „рискови играчи“, а по-скоро изповядват принципа „купи-задръж“. Според Тенев пазарите няма нужда да се тревожат от силното присъствие на дребните инвеститори, защото в по-голямата си част те са по-умерени, предпазливи и стабилни, за разлика от останалите големи играчи.

„Погрешно е да гледаме с тревога на нарастващия брой инвеститори на дребно на пазара“, коментира по-рано Тенев, според когото потребителите на Robinhood не са „група безразсъдни, диви инвеститори“, а пример за класически акционери – „трудолюбиви, прагматични личности, които правят разумен и стабилен избор“.

След подобни изказвания е почти ясно, защо обществото се обърна срещу Влад Тенев, когато той наложи търговски ограничения в приложението си, обявявайки, че нарушават политиките му. Според анализаторите ралито на GameStop е създало лош имидж на Robinhood, който трудно би бил изчистен.

„Тенев премина от известен и обичан предприемач към омразна мишена сред търговците на дребно, които използваха Robinhood“, предава още FOX. Някои потребители обвиниха Тенев, че е привлякъл финансови обезпечители и е защитил хедж фондовете, което показва колко радикално се е променила позицията му.

Наследството на Тенев ще зависи от начина, по който се справи с кризата през следващите няколко седмици, както и от резултатите на разследванията срещу Robinhood.

Коментари: 0