Морските нива се повишават по-бързо и от най-песимистичните прогнози

Това води до по-ранни рискове за крайбрежните икономики

Морските нива се повишават по-бързо и от най-песимистичните прогнози

Снимка: БТА

11666 ~ 2 мин. четене

Изменението на климата кара океаните да се покачват по-бързо и от най-песимистичните прогнози на учените, което води до по-ранни рискове от наводнения за крайбрежните икономики, вече борещи се за адаптация.

Ревизираните оценки, публикувани във вторник в Ocean Science, засягат двете пети от населението на планетата, които живеят близо до бреговете, предава Bloomberg. Застрахованото имущество на стойност трилиони долари може да бъде изправено пред още по-голяма опасност от наводнения, супер бури и приливни вълни. Изследванията показват, че страните ще трябва да овладеят своите парникови емисии повече от очакваното, за да поддържат нивото на морето под контрол.

Икономиките трябва да намалят допълнително 200 млрд. метрични тона въглерод - еквивалентно на около пет години глобални емисии - за да останат в рамките на праговете, определени от предишни прогнози, обясни Аслак Гринстед, геофизик от университета в Копенхаген, който е съавтор на изследването.

Изследователите се основават на моделите на междуправителствения комитет на ООН за изменението на климата, много от които отчитат само последните 150 години, като включат данни от няколко века. Новите наблюдения показват, че около половин метър морско покачване до края на века вече може да се очаква само с 0.5 градуса по Целзий покачване на температурите. Океаните могат да се издигнат с повече от 1 метър при 2 градуса по Целзий, траектория, която лесно ще бъде премината при настоящите климатични политики.

Изводите следват предупреждението от миналия месец, че повишаването на температурите е стопило 28 трлн. метрични тона лед - еквивалентно на 100 метра дебел лист лед, покриващ цялото Великобритания - което прави най-лошите сценарии за климата по-вероятни. Новата методология за проследяване на промяната на морското равнище може да помогне на застрахователните компании, строителите на недвижими имоти и градоустройството да издигнат системи за защита от приливи и отливи.

Подкрепи Economic.bg