Британският COVID щам е мутирал отново

Той наподобява вариантите на вируса в Южна Африка и Бразилия

Британският COVID щам е мутирал отново

Снимка: БТА

3101 ~ 1 мин. четене

Британският, по-заразен вариант на коронавируса изглежда претърпява „тревожни“ нови генетични промени, обявиха учени, цитирани от BBC. Тестовете на Острова показват мутация, наречена E484K, която наподобява вариантите на вируса в Южна Африка и Бразилия – най-обезпокоителните до момента.

Въпреки че тази промяна може да намали ефективността на ваксината, сегашните, които се използват, все още трябва да работят, казват експерти.

Специалисти, работещи с обществено здравеопазване в Англия, са открили само няколко случая на този нов вариант в Обединеното кралство с мутация E484K - това е било видяно в 11 от 214 159 проби, които те са тествали.

Д-р Джулиан Танг, експерт по вирусите в Университета в Лестър, описа откритието като „тревожно развитие, макар и не съвсем неочаквано“, тъй като всички вируси мутират, докато правят нови копия от себе си, за да се разпространяват и живеят.

Учените вече проверяват какво могат да означават тези нови мутации за съществуващите коронавирусни ваксини, които са създадени за по-ранни версии на вируса, стартирали пандемията. Дори и в най-лошия случай, ваксините могат да бъдат преработени и променени за няколко седмици или месеци, за да бъдат по-подходящи, ако е необходимо, казват експерти.

Подкрепи Economic.bg