Регулаторът в САЩ принуди Tesla да изтегли над 130 хил. автомобила

Заради проблем свързан с безопасността

Регулаторът в САЩ принуди Tesla да изтегли над 130 хил. автомобила

Снимка: Wikipedia

1156 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Автомобилният производител Tesla Inc ще изтегли от пазара 134 951 автомобила от Model S и Model X, заради проблем свързан с безопасността, предава Reuters.

До решението се стигна, след като Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) отправи многократни искания към автомобилната компания да оттегли електрическите превозни средства от сериите, представяйки редица доклади и заключения, в които се казва, че „те не са безопасни за потребителите и грешките, които системата им за управление дава е предпоставка за инциденти“. Изтеглянето ще започне на 30 март.

Регулаторът „подгони“ Tesla Inc още през юни 2020 г., обявявайки, че „ще докара нещата до край“ и ще изтегли „опасните автомобили“ от пазарите. В отговор изпълнителният директор на компанията Илон Мъск винаги казваше, че щом бъде представено крайно становище и бъде мината цялата процедура по разследване срещу моделите, ще изтегли автомобилите от Model S (2012-2018) и Model X (2016-2018) без проблеми.

Автомобилните производители обикновено се съгласяват с NHTSA още на предварителните становища, които представят, но Мъск искаше нещата „да стигнат до край“. Регулаторът е представил две становища до момента, които не привлякоха вниманието му.

Говорители от автомобилната администрация посочиха, че проблемът, който застрашава безопасността на шофьорите е свързан със сензорните екрани на моделите.

„Повредите в сензорния екран са предпоставка за проблеми с безопасността, включително загубата на изображение от задната камера или резервните камери, външното осветление на мигачите и системите за замъгляване и размразяване на предното стъкло, които могат да намалят видимостта на водача в лошо време“, посочват те.

От Tesla заявиха, че ще изтеглят доброволно автомобилите и няма да е необходимо NHTSA да налага санкции или наказания.

„В интерес на двете страни и за благополучието на клиентите на компанията, ще изтеглим доброволно от пазара 134 951 превозни средства от Model S и Model X“, се казва в позицията на Tesla.

Припомняме, че през ноември NHTSA обяви, че над 12 523 души са подали жалби към тях – сигнализирайки за „нередности“ по колите си.

Подкрепи Economic.bg