Внесоха промените за гласуването в чужбина

Те ще бъдат обсъдени и гласувани от депутатите през следващия месец

Внесоха промените за гласуването в чужбина

С подписите на 47 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и „Български демократичен център“ (БДЦ) бяха внесени промените в Изборния кодекс за гласуването в чужбина.

До тях се стигна, след като мнозинството преодоля ветото на президента Росен Плевнелиев за ограничаването на броя на изборните секции зад граница. Междувременно днес спрените от държавния глава поправки в изборното законодателство бяха обнародвани в Държавен вестник.

Новите изменения предвиждат във всяка държава извън България да могат да се разкриват до 35 секции, като за изборните бюра извън дипломатическите и консулски представителства ще се изискват 60 заявления, каза шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Посланиците или консулите във всяка държава ще правят мотивирано предложение до Централната избирателна комисия (ЦИК) къде да има секции, така че да бъде спазено ограничението. Крайното решение ще бъде на ЦИК, съобщи в. „Дневник“.

Следобед парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина, ръководена от Румен Йончев от „Народен съюз“ (част от групата на БДЦ) ще изслуша представители на ЦИК, на Министерството на външните работи и на организации на българите в чужбина за участието им във вота.

Йончев коментира пред вестника, че целта е дебатът в пленарната зала по внесените поправки да стъпи на факти и реални данни. Той не изключи да бъдат внесени и други законопроекти за изменение в Изборния кодекс.

Данаил Кирилов очаква промените да бъдат обсъдени следващата седмица в парламентарните комисии, а през втората седмица на юни да влязат и в пленарната зала.

Коментари: 0