Военен преврат в Мианмар

Армията задържа президента на страната и оглавяващия правителството

Военен преврат в Мианмар

Снимка: БТА

4568 ~ 1 мин. четене

Военни са задържали президента на Мианмар Вин Мин, както и държавния съветник Аун Сан Су Чжи, която всъщност оглавяваше правителството в страната до момента, предава Reuters. Освен това в Мианмар са задържани още няколко членове на политическата сила. Говорителят на партията Мио Нюнт призова гражданите да не реагират на провокации и да действат в рамките на закона.

По-рано медиите разпространиха информация за подготовката на преврат след продължаващата ескалация на напрежението между гражданското правителство и армията. Причината е неуспехът на правителството да разследва измами с гласоподаватели на изборите миналата година.

На 8 ноември 2020 г. в Мианмар се проведоха парламентарни избори на фона на втората вълна от разпространението на COVID-19 и на действащите в това отношение ограничения. Управляващата партия Национална лига за демокрация (НЛД), водена от Аун Сан Су Чжи, спечели безусловна победа.

Подкрепеният от военните сили Съюз за солидарност и развитие, считан за основен съперник на управляващите, спечели минималния брой места в парламента на страната.

Армията обяви военно положение в рамките на една година и предаде властта на главнокомандващия на въоръжените сили на страната генерал Мин Аунг Хлайнг.

Подкрепи Economic.bg