Волен Сидеров е задържан

Лидерът на \"Атака\" обявява гладна и жадна стачка

Волен Сидеров е задържан
3764 ~ 2 мин. четене

Волен Сидеров е задържан за 72 часа, това съобщава Нова Тв. Очаква се той да бъде изведен от сградата на Столичното следствие всеки момент. Депутатът ще бъде отведен в следствения арест на "ГМДимитров". Преди минути стана ясно, че лидерът на "Атака" обявява гладна и жадна стачка в ареста, в знак на протест срещу това, което се прави срещу него. Това съобщи на излизане от столичното следствие адвокатът на Сидеров - Явор Нотев. Депутатът Десислав Чуколов също влиза в ареста със същите мотиви, предаде Канал 3 от Следствието. 

"В обвинението са описани действия, които не присъстват в искането на Народното събрание. Конкретни деяния, в които той е обвинен, не присъстват в искането. Ще обжалваме задържането", заяви на изхода Нотев.

Предстои мярката му за неотклонение да бъде разгледана в петък. Привържениците на “Атака”, които чакат лидерът им да бъде изведен от сградата, се заканиха да не допуснат полицаите да го откарат в ареста, предава БНР. Следва съдът да вземе решение за постоянното му задържане. 

Сидеров е пристигнал в Столичното следствие, посрещнат от група симпатизанти, дошли пред сградата. Над 60 униформени от различни полицейски сили следят за реда пред следствието.

Той се обърна към атакисти с думите: "Диктатурата на Борисов и на Цацаров ще падне съвсем скоро. Тя ще падне и от този ден нататък, защото преля чашата и под натиска на външни фактори. Съвсем скоро ще имаме геополитически земетръс и те ще загубят властта. Тогава ще дойде денят на възмездието". Депутатите от "Атака" призоваха полицаите да свалят каските и щитовете и да ги подкрепят, защото с работата си в парламента работели за подобряване на условията на полицаите. 

Прокуратурата вече обяви, че ще им бъдат повдигнати обвинения за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм и дързост, а на Сидеров и за принуда срещу студентка. Първо те ще бъдат задържани за 72 часа, а след това държавното обвинение ще поиска от съда да им наложи постоянен арест.

Припомняме, че Волен Сидеров и заместникът му Денислав Чуколов бяха призовани в Столичното следствие, за да им бъдат повдигнати обвинения за хулиганство. Обвиненията са заради нахлуването в НАТФИЗ в нощта на първия тур на местните избори. За това престъпление законът предвижда до пет години затвор. Днес двамата депутати влязоха в Столичното следствие при засилени мерки за сигурност. 

Арестът на националистите беше разрешен с безпрецедентно гласуване в парламента. Преди това те се отказаха доброволно от имунитетите си, а предположенията бяха, че до задържането им по-скоро няма да се стигне. В четвъртък Сотир Цацаров сложи точка на спекулациите с изказването: 

"Дали ще бъде взета най-тежката мярка за неотклонение, решава съдът, но тя ще бъде претендирана от прокуратурата."

Подкрепи Economic.bg