Академия Икономика ще осигури работа и стипендии на студентите

Образованието и работата с човешките ресурси ще станат наш приоритет, заяви Евгени Иванов

Академия Икономика ще осигури работа и стипендии на студентите
Автор: Илия Лазаров

„Академия Икономика е една уникална инициатива, в която бизнесът показва, че критиките, които получихме неотдавна, не са основателни. Ние искаме да дадем. Ще осигурим работни места и стипендии на студенти от наши членове. Така студентите ще намерят бъдещото си работно място с пари не от държавата, а от бизнеса“.

Това заяви изпълнителният директор на КРИБ Евгени Иванов по време на дискусия от кампанията „9-те пътя към еврофондовете: Оперативна програма Развитие на човешките ресурси“, предаде репортер на Economic.bg.

По думите му е изключително важно сътрудничеството между работодатели, държавна и местна власт, медии и неправителствения сектор. „За нас това е един от най-важните форуми, защото работата с човешките ресурси е базата. Другата седмица имаме Общо събрание на КРИБ и ще променим устава – образованието и работата с човешките ресурси ще станат наш приоритет“, обясни той.


Изпълнителният директор на „Минстрой Холдинг“ АД Николай Вълканов подчерта, че в България има огромен недостиг на квалифицирана работна ръка. „Много хора напуснаха страната заради сивия сектор. Те отидоха в Европа не само заради доброто заплащане, но и заради спокойствието и спазването на правилата. В Западна Европа има цели селища с квалифицирани български работници“, обясни той.

„Сивият сектор нанася непоправими щети на икономиката. Каквото и да правим, ако не се борим с него и бизнесът не спазва правилата, икономиката ще страда. Имаме случаи с фирми, които 10 г. не бяха плащали осигуровки на служителите си. Нужно е строго законодателство, което да пресече тази порочна практика. Тези програми са голямо облекчение за българския бизнес и са изкючително важни за подготовка на хората и за облекчаване бюджета на бизнеса. 

Коментари: 0