Франция поиска военна помощ от ЕС

Членовете на съюза са се съгласили да уважат искането

Франция поиска военна помощ от ЕС

Франция е поискала военна помощ от Европейския съюз след терористичните атаки в Париж, предаде Reuters.

Според агенцията всички членове на ЕС са се съгласили да уважат искането. Представители на съюза заявиха, че това е първият път, когато членка на организацията е искала военна взаимопомощ.

„Току-що се позовах на член 42.7 в Брюксел", заяви френският министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан в своя профил в Twitter по време на срещата на министрите на отбраната на ЕС. Френският министър трябва да даде пресконференция по-късно през деня.

"ЕС може да се включи или към военните операции в Сирия и Ирак, или чрез предоставяне на военна помощ за държавата. Франция не може да "играе" сама в този театър", заяви Льо Дриан пред министрите на ЕС на срещата в Брюксел, пише The Guardian.

Подробности по исканията не са известни. Според Лисабонския договор в случай на „въоръжена агресия“ срещу страна членка на ЕС, другите страни имат „задължение да окажат помощ и съдействие с всички средства, които разполагат“.

По късно през деня френският президент Франсоа Оланд ще се срещне в американското посолство в Париж с държавния секретар  на САЩ Джон Кери, който вече е във Франция. Във френската столица Кери обяви, че „Ислямска държава“ и всички, които изповядват нейната идеология, ще бъдат преборени.

Коментари: 0