Врачанският завод на „МД Електроник“ е готов да изнася за най-големите в света

Компанията ще наеме 200 души до края на тази година

Врачанският завод на „МД Електроник“ е готов да изнася за най-големите в света

Снимка: Община Враца

Строежът на врачанския завод, собственост на германската MD Elektronik, е почти завършен и скоро ще започне реално производство. Въпреки кризата заради Covid-19 изграждането на най-голямото предприятие в града не е спирало, обясни пред Economic.bg изпълнителният му директор Борян Борисов.

„Подписахме Акт 16, тази седмица трябва да излезе разрешението за ползване, в общи линии сме на финалната права“, каза той и добави, че в момента в него се правят опитни образци, мостри и др. Плановете са до края на август продукцията от врачанското предприятие да започне да се изнася.

Индустрия по време на криза

Строителството на високотехнологичния завод за кабели започна миналата година. „22 млн. лв. е инвестицията само в сградите и тя е готова. Другите инвестиции са в машини, за които сумата също няма да е малка“, заяви Борисов.

В завода във Враца ще се произвеждат кабели за пренос на данни и електронни компоненти за всички автомобилни марки в света. „Имаме месец и половина-два забавяне. Коронавирусът забави навсякъде нещата и най-вече рестрикциите по границите“, обясни Борян Борисов и добави: „ние сме в етап, в който установяваме и настройваме нещата“.

Борисов обясни, че до 2025 г. сградите, които са построени ще са достатъчни да поемат производствения капацитет на клиентите им, но след това предстои следващата стъпка в посока  разширяване на производството, която обаче е много условна и зависи от ситуацията на пазара и желанията на автмобилопроизводителите.

Първите работници на местното дружество „МД Електроник“ са назначени и компанията ще запази първоначално обявеното си намерение да наеме между 300 и 500 човека. „В момента имаме около 20 работници, като идеята е до края на годината да станат близо 200“, каза изпълнителният директор. „Плановете ни не се промениха, МД стои доста твърдо на пазара. Да, заради кризата има известни смущения, но мисля че ще ги преодолеем бързо“.

За най-големите в света

MD Elektronik е със седалище Валдкрайбург, Германия и е международен доставчик за автомобилната промишленост. Компанията е един от водещите производители на решения за комуникационни данни и снабдява добре познати производители на автомобили по целия свят. Продуктите на MD са интегрирани в повече от 200 съществуващи модела автомобили на повече от 40 производители, като например Volkswagen, Audi, Skoda, BMW и Jaguar Land Rover.

Продукцията от България ще се изнася основно за Европа, но експорт ще има и за Северна Америка, каза Борисов. По думите му първоначално заводът на „МД Електроник“ ще работи с групата на Volkswagen, която включва и Audi, Skoda, Porsche, Seat и др. До края на годината компанията ще започне да работи и с друг автомобилен гигант - Mercedes. „Групата ни работи с всички германски автомобилни производители, както и с Volvo, Ford и др. В България първоначално влизат основно немски производители, които са и големите потенциални крайни клиенти на компанията“.

Борисов е на мнение, че въпреки кризата пазарът ще се върне към предишните си нива. „Може би второто полугодие на 2021 г. пазарът би трябвало отново да достигне предишните си нива, ако нещо преди това не влоши обстановката“.

Фирмената мрежа на компанията се състои от предприятия в Хотешов, Чехия, Пекин, Китай и Леон, Мексико. Понастоящем МД има приблизително 5 000 служители по целия свят.

Коментари: 0