ДАНС проверява Уникредит за теглените от Божков милиони

По закон трансферите над 30 хил. лв. на каса трябва да се докладват на финансовото разузнаване

ДАНС проверява Уникредит за теглените от Божков милиони

Специализираната прокуратура е възложила на ДАНС да провери самопризнанията на Васил Божков, че е теглил големи суми в брой от сметките си в Уникредит Булбанк. От службата за национална сигурност обявиха официално днес, че банката не ги е уведомявала, че бизнесменът е теглил в кеш суми над 30 хил. лв., както е по закон.

Самият Божков публикува на 2 юни банкови извлечения, датирани от февруари тази година, от които се вижда, че е теглил на каса милиони от банката. Тогава тоя обяви, че е давал тези пари на финансовия министър Владислав Горанов като такса „подкрепа“.

От съобщението на ДАНС сега става ясно, че проверката е разпоредена от прокуратурата на 4 юни.

На 05.06.2020 г. директорът на специализирана административна дирекция „Финансово разузнаване” (САД ФР) в ДАНС е издал заповед за проверка на банката относно установяване изпълнението на изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари за уведомяване на САД ФР при извършване на плащания на суми над 30 хил. лева, както и за съмнения за и/или узнаване за изпиране на пари и/или за наличие на средства с престъпен произход.

По случая ДАНС не е уведомявана от „УниКредит Булбанк” АД за съмнения при теглене на пари от каса, се казва в официалното съобщение на ДАНС.

Коментари: 0