80% от купувачите на имоти по Черноморието са българи

На чуждестранните граждани им е трудно да взимат решение за покупка от разстояние

80% от купувачите на имоти по Черноморието са българи

Снимка: Unsplash

1324 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Българите компенсират отсъствието на част от чуждите клиенти и вече те представляват 80% от купувачите на имоти по Черноморието, показва доклад на строително-инвестиционната компания Green Life Development & Resorts. От него става ясно още, че граждани на Германия и Израел също инвестират, но делът им е значително по-малък, докато руснаците все още изчакват.

Данните показват, че чуждите граждани трудно взимат решение за покупка от разстояние, а собствениците на ваканционни имоти имат желание да ползват жилищата си, но са ограничени заради затрудненото пътуване.

„Цените на ваканционните имоти поддържат стабилни нива, за разлика от градските имоти в страната, при които ръстът в цените не спира дори и през последната година. На практика, ако човек търси вложение на спестяванията си, то жилището на морето е по-изгоден вариант спрямо малък апартамент в града. С по-малка инвестиция, клиентите получават не само втори дом, но и качествена морска почивка в собствен имот“, коментира Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life Development.

Българските купувачи най-често избират имоти в затворени комплекси, предлагащи цялостно обслужване и поддръжка, като търсят функционално разпределение. Също така държат в близост да се предлагат услуги, а друг ключов фактор е лесното отдаване под наем. Основната група клиенти разчитат на собствени средства за покупката, но се увеличава делът на хората, които използват банков кредит за частично финансиране на сделката.

Интерес има и към ваканционните къщи, които се търсят от семейства с по-високи доходи за повече уединение и пространство, показват данните от доклада.

Коментари: 0