НОИ реши пенсиите да бъдат увеличени с 5%

Социалният министър пък заяви, че се търсят различни варианти мерките в подкрепа бизнеса да продължат да действат

НОИ реши пенсиите да бъдат увеличени с 5%

Снимка: Красимир Свраков

2324 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) взе решение от 1 юли 2021 г. пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 г., да бъдат осъвременени с 5%. Гласуваното днес увеличение е по предложение на вицепремиера и социален министър Гълъб Донев.

„Решението е в изпълнение на разпоредбите на чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), според който пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година. Беше решено, че от 1 юли 2021 г. социалната пенсия за старост да нарасне също с 5% и от 141.63 лв. да се увеличи на 148.71 лв.“, се казва в съобщението публикувано от съвета.

Донев заяви, че по „Швейцарското правило, което отчита половината от ръста на осигурителния доход и половината от инфлацията за миналата година пенсиите би трябвало от 1 юли да се осъвременят с 4.8 на сто“.

„Бюджетът обаче е разчетен така, че това увеличение може да не бъде 4.8%, а 5% от 1 юли за всички отпуснати до 31 декември 2020 г. Нарастване със същия процент и на социалната пенсия за старост и свързаните с нея пенсии за нетрудови доходи“, заяви той пред НОИ преди да бъде взето решението.  

На срещата Донев коментира и ситуацията с мерките, които са в подкрепа на бизнеса засегнат от COVID ограниченията.

„Правителството търси различни възможности и преговаря с ЕК мярката „60/40“ да продължи да действа още два месеца - юни и юли“, заяви той.

По думите му трябва се да намери допълнителен ресурс, който да гарантира плавен преход за всички сектори.

„Трябва още малко глътка въздух, за да могат да се приспособят новите икономически реалности на пазара“, посочи вицепремиерът. 

Според едни от най-засегнатите сектори от кризата обаче – ресторантьорския и хотелиерския – държавните помощи трябва да продължат да се изплащат „поне още няколко месеца“ и то „реално тези средства да достигат до нас“.

От Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) поясниха миналата седмица, че компенсациите за загубите от COVID-кризата вече не достигат до тях.

„Оставаме неразбрани. Те казват (служебното правителство - б.р.), че няма спрени програми, визирайки „60/40“ и „80/20“, а ние казваме, че тази програма, която е с 20% оборотни средства за подпомагане на затворен бизнес, е спряна“, заяви председателят на БАЗ Ричард Алибегов.

Той добави, че „не мога да си обясни защо служебното правителство трябва да се запознава с програма, която вече и била одобрена и ни помага“.

Алибегов каза още, че са изпратени няколко писма до Министерството на финансите, Министерството на туризма и Министерството на икономиката, но до момента отговор на запитването „защо средствата им са спрени“ – не е получен.

Подкрепи Economic.bg