VTB Capital: Опитваме се да възстановим дължимите пари от Виваком

Готов съм да организирам рефинансиране на кредита, съобщи Милен Велчев

VTB Capital: Опитваме се да възстановим дължимите пари от Виваком
248 ~ 1 мин. четене

По повод изтеклата преди няколко дни информация, че VTB Capital (България) се опитва незаконно да придобие компанията Виваком, управляващият директор на VTB Capital за България - инвестиционно звено на руската банкова група VTB Милен Велчев обясни, че се пристъпва към реализиране на обезпечението.

"Това е ясен случай, в който VTB Capital се стреми да си възстанови сумата, дължима от българска институция, изпитваща финансови затруднения", заяви Милен Велчев.

"Заемът е в просрочие, защото основният собственик изпитва затруднения и компанията не е в състояние да се рефинансира нито чрез собствен капитал, нито чрез дълг. VTB Capital направи предложение за рефинансиране, но не получи подкрепа от акционерите, въз основа на което пристъпваме към реализиране на обезпечението. Нашите действия по време на цялата процедура са били и продължават да са напълно честни и открити", каза бившият финансов министър.

Твърдението, че ВТБ Капитал (България) се опитва да придобие Виваком, е в изявление на Димитрий Косарев, собственик на компанията Empreno Ventures Limited, на която чрез LIC Telecommunications Sarl принадлежат 43 % от акциите на „БТК" АД.

"Готов съм да организирам рефинансиране на кредита, вече внесох своето предложение в банката. Разполагам с източници на финансиране, готови да започнат работа за защита на „БТК" АД от незаконното придобиване/поглъщане от страна на VTB Capital", се казва в изявлението.

В момента 24% от акциите на „Виваком" са притежание на миноритарен акционер, който е американски инвестиционен фонд. Останалите 33% от номиналния капитал на „Виваком" са собственост на компанията Crusher Investment, която е дъщерна компания на VTB Capital Plc.

Подкрепи Economic.bg