Втора компания доближава клуба на „трилионерите“

Amazon върви по стъпките на Apple

Втора компания доближава клуба на „трилионерите“

Снимка: Pexels

Няма и две седмици откакто Apple премина психологическата граница от 1 трлн. долара пазарна капитализация, ставайки първия американски играч на такава стойност. Анализатори коментират, че компания в „трилионния“ клуб скоро може да ѝ прави Amazon, пише CNN. 

Корпорацията, известна най-вече с електронната търговия, в момента се оценява на около 940 млрд. долара. Акциите на Amazon скочиха с 2% в понеделник, регистрирайки най-високите си нива досега. За да достигне компанията пазарна капитализация от 1 000 000 000 000 долара, акциите трябва да нараснат с още 7%.  

Гигантът, зад който стои Джеф Безос, определено може да се похвали с положителни резултати тази година. Компанията се представя добре на няколко фронта – онлайн продажби, облачни услуги, медийно съдържание и потребителски мобилни устройства. Благодарение на това тя отчете рекордни финансови резултати през второто тримесечие, като печалбата ѝ достигна невижданите досега 2.53 млрд. долара (около 12 пъти повече спрямо година по-рано).

Amazon не крие амбициите си и в други области като медицинските грижи например. В края на юни компанията придоби онлайн аптеките PillPack, затвърждавайки похода си в сферата на здравеопазването. 

Цялостното ѝ развитие кара анализаторите да залагат големи надежди за бъдещето на Amazon. Според мнозина продажбите на компанията ще нараснат с 32%, а печалбата от акции може почти да се утрои. Затова дори да има препятствия по пътя към единия трилион, не е ясно какви биха били. 

Все пак не е сигурно, че Amazon би могла да изпревари Apple, скептични са повечето наблюдатели. Според Джеймс Макювей от Forrester Research обаче електронният търговец има силите да стори това, главно заради отношението на нейните потребители. Скорошно проучване на Forrester показва, че нейната клиентска база е по-надеждна от тази на Apple. 

Двата гиганта не са единствените технологични лидери с мощ да достигнат пазарна капитализация от 1 трлн. долара. Alphabet, компанията-майка на Google, и Microsoft също са спрягани като претенденти да влязат в новосформиралия се клуб.  

Към момента Alphabet се оценява на около 875 млрд. долара, а Microsoft – на около 845 млрд. долара. 
Коментари: 0