Вятърът на промените задуха над Европа

Проблемът е в модела, който накара държавата да работи срещу обществото, заяви лидерът на Подемос

Пабло Иглесиас

Вятърът на промените задуха над Европа
3656 ~ 2 мин. четене

Над 100 000 испанци излязоха на демонстрация по улиците на Мадрид в знак на съпричастност към победата на СИРИЗА на предсрочните парламентарни избори в Гърция. Те също така изказаха голяма подкрепа към движението Подемос, което подобно на СИРИЗА се противопоставя на мерките на строги икономии, съобщава АФП.

Въодушевените демонстранти най-често скандираха: „Да, ние можем“ и носеха със себе си хиляди плакати със слогана – „Промяна сега“. Демонстрацията премина под наслов  "Марш за промяна“.

Демонстрацията се състоя пред столичното кметство на главния площад Пуерта дел Сол и е първия митинг на Подемос от такъв мащаб, който е ясен сигнал, че движението получава все по-голяма обществена подкрепа само няколко месеца преди изборите в Испания.

Някои от демонстрантите дори се бяха снабдили с гръцки знамена и бяло-червеното знаме на СИРИЗА, чиято изборна победа отприщи серия от послания от Подемос, по адрес на испанските управници.

„Вятърът на промяната започва се понася из Европа", сподели в своя реч лидерът на Подемос - Пабло Иглесиас, който произнесе словото си паралелно на испански и гръцки език.

„Искаме промяна, вятърът на промяната задуха над Европа“, заяви Иглесиас и изрази волята за нова политика на промени на хилядите митингуващи, дошли от всички части на Испания.

Подемос по подобие  на СИРИЗА отхвърля тройката международни кредитори - Европейската централна банка, Европейската комисия и Международни валутен фонд, като според тях висшите финансови кръгове водят след себе си обедняване и унижение на хората.

Мерките за строги икономии са основната причина те да се противопоставят на действията на тройката и те настояват за преструктуриране на дълга.

„Проблемът е в модела, който накара държавата да работи срещу обществото, и в малцинството, което пълнеше банковите си сметки, докато тези на мнозинството се топяха. Това е корупция“, заяви Пабло Иглесиас.

От своя страна испанският премиер Мариано Рахой заяви на контра митинг в Барселона, че по никакъв начин не възприема образа на испанската държава, който се разпространява от Подемос: „Това е мрачна шайка, която обикаля насам-натам и обяснява колко лоши са нещата“.

По този начин Рахой изключи всякаква вероятност лявата партия на 36-годишния Иглесиас да спечели задаващите се избори.

Испанските медии веднага отбелязаха, че Подемос все по-силно разширява влиянието си в испанското общество и тази тенденция може да се окаже решаваща за изхода на предстоящите общински, регионални и всеобщи избори в Испания.

 
Подкрепи Economic.bg