Кой контролира Tesla? Въпрос за $2 млрд.

Вече заплетената сага води началото си от 2016 г.

Кой контролира Tesla? Въпрос за $2 млрд.

Снимка: БТА

3494 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Илон Мъск ли контролира Tesla, или Tesla контролира Илон Мъск? Повече от 2 млрд. долара зависят от отговора на този въпрос, пише Reuters, добавяйки, че търсенето му започва в понеделник със старта на съдебно дело. За какво всъщност иде реч ли? Акционери твърдят, че изпълнителният директор е използвал контрола си, за да повлияе на решението на компанията през 2016 г. да хвърли спасителен пояс на SolarCity, предотвратявайки фалита на производителя на слънчеви панели, както и инвестицията на самия Мъск в него.

Профсъюзните пенсионни фондове и мениджърите на активи, завели делото, искат Мъск да изплати на Tesla цената на сделката от 2.6 милиарда долара и да разпредели печалбите от акциите си в SolarCity. Ако спечелят, това би било едно от най-големите осъждания срещу конкретно лице.

По време на сделката Мъск е притежавал около 22% от Tesla.

„Мисля, че ще бъде много трудно за съда да пренебрегне реалността, че Илон Мъск е Илон Мъск, както и връзката му с Tesla“, каза Ан Липтън, професор в Юридическия факултет на университета Тюлейн.

Тя каза, че случаят може да създаде необичайна ситуация, като се има предвид статутът на Мъск като знаменитост, личните му връзки с членовете на борда на Tesla и финансовите връзки на членовете на борда със SolarCity.

„Съберете всичко това и то може да е достатъчно той да бъде счетен като контролиращ акционер“, каза тя.

Малко ръководители доминират в имиджа на компанията си като Мъск, чиито постове в Twitter имат потенциала да преобръщат и пораждат тенденции. Само там той има 57 млн. последователи.

Ищците твърдят, че Мъск е ръководил преговорите и дори е накарал борда на Tesla да повиши, а не да намали цената за SolarCity. А по-голяма сума за покупка е добре дошла за него, тъй като той бе най-големият акционер на производителя на слънчеви панели, с дял около 22%. Нещо повече, налице са и косвени връзки. Ищците твърдят, че сделката е облагодетелствала двама от братовчедите на Мъск, които са основали SolarCity, спасявайки компания с изчерпващи се пари.

Ако бъде установено, че Мъск е повлиял на събитията, ще трябва да доказва, че сделката все пак е справедлива. В съдебните документи той посочва, че тя е довела до огромен успех за акционерите на Tesla.

Подкрепи Economic.bg