Париж ограничава скоростта до 30 км/ч

Въпросът е да се намали пространството, заемано от автомобилите

Париж ограничава скоростта до 30 км/ч

Снимка: Pixabay

776 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Париж ще наложи ограничение на скоростта от 30 км/ч в почти целия град до края на август в опит да намали инцидентите и шумовото замърсяване. Същевременно управата на Париж се опитва да „адаптира“ града в борбата с изменението на климата, предава Euronews.

Кметът на града Ан Идалго, социалистка, която обмисля кандидатура за президент през следващата година, обеща да намали пространството, предназначено за автомобили в един от най-гъстонаселените европейски градове. Вече около 60% от улиците на столицата имат ограничение от 30 км/ч, а откакто Идалго встъпи в длъжност през 2016 г., много други бяха намалени до единични ленти или изцяло пешеходни.

След август само главният околовръстен път около Париж и главните булеварди и артерии ще позволяват по-висока скорост, каза заместник-кметът на Зелените, отговарящ за транспорта Дейвид Белиард пред France press.

Въпросът е да се намали пространството, заемано от автомобилите, което включва намаляване на скоростта им“, правейки улиците по-безопасни за велосипедисти и пешеходци, обяснява той.

Ходът идва, в момент, в който Идалго продължава напред с плановете си да премахне 60 хил. от приблизително 140 хил. паркоместа на улицата. Мотоциклетите и скутерите, на които е позволено да паркират безплатно, също ще трябва да започнат да плащат през следващата година, когато почасовите ставки за паркиране на автомобили също ще се повишат.

Подкрепи Economic.bg