Въртящ се воден хотел изниква в Катар (галерия)

5-звездният екологичен хотел трябва да бъде завършен до 2025 г.

Въртящ се воден хотел изниква в Катар (галерия) 4 Снимки

Снимка: Hayri Atak

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Катар е известен със своите скъпи хотели, яхти и златни имоти, но ново бижу е на път да се появи над водите на емирството, което се смята, че ще засенчи голяма част от хотелите по света. Турската архитектурна фирма Hayri Atak е проектирала 5-звезден хотел, който ще плава във водите на Катар и ще се върти, за да генерира необходимата му електрическа енергия, пише Insider.

Екологичният плаващ хотел ще разполага със 152 стаи, които ще се намират върху площ от около 376 000 квадратни метра.

Строителството на хотела все още е в начален етап, тъй като архитектите проучват внимателно възможностите пред тях.

Дизайнът на хотела включва 55 вертикални вятърни турбини, които ще генерират електричество и ще изглеждат като слънчеви чадъри. Освен това ще има и изградени колектори за дъждовна вода и системи за пречистване на тази вода, която ще бъде използвана за нуждите на гостите.

Други екологични мерки, планирани за хотела, включват система за използване на хранителни отпадъци, като тор за озеленяване и пречистване на отпадъчните води на хотела, така че да не навредят на околната среда.

„За да остане на място, хотелът ще използва динамично позициониране, компютърно управлявана система, която ще бъде настроена автоматично да поддържа позицията и посоката на кораба, използвайки собствени витла и тласкачи“, пояснява Кюбра Тюрк, който е сред главните архитекти на хотела.

Гостите биха могли да стигнат до него с лодка, хеликоптер или чрез 140-метров кей, който ще бъде свързан с града.

Хотелът е проектиран също така да има закрит и открит плувни басейни, спа център, фитнес зала, игрище за мини голф и други зони за занимания.

Амбициозният проект се очаква да бъде завършен през 2025 г., но все още има много въпроси без отговор, посочват от фирмата.

Коментари: 0