Въздушният трафик в Европа е „много разочароващ“

В САЩ той се възстановява по-добре

Въздушният трафик в Европа е „много разочароващ“

Снимка: Unsplash

Автор: Economic.bg

Вътрешните въздушни пътнически и товарни полети в Европа нарастват, но „нормалните операции все още са сериозно нарушени от пандемията“, заяви ръководителят на европейската агенция за контрол на въздушното движение Eurocontrol във вторник.

Трафикът на нискотарифните авиокомпании е с около 84% под нивата преди пандемията, каза генералният директор Иймон Бренън в уебкаст. Той добави, че ключът към повторното отваряне на пазарите се крие в темпа на въвеждане на ваксини. От авиоиндустрията се надяват на по-видим напредък през следващите седмици.

В рамките на същия уебкаст главният изпълнителен директор на производителя на самолети Airbus – Гийом Фори, заяви, че възстановяването на въздушните пътувания в Европа е било „много разочароващо“ в началото на 2021 г. По негови думи трафикът в САЩ обаче се възражда по-осезаемо.

Справка показва, че към 28 март САЩ са ваксинирали 43.6% от населението си, докато в повечето европейски страни този дял е под 20%. България остава на дъното с едва 6.41%.

Авиоиндустрията се опитва да изчисли колко време ще отнеме, за да се върне към регистрираните нива на предпандемичен трафик, наблюдавани през 2019 г. Средните оценки се фокусират върху 2024.

Смятаме, че за самолетите с тясно тяло вероятно ще е около 2023 г., а за самолетите с широки тела около 2024, 2025: Всъщност не знаем“, каза още Гийом Фори. 

По думите му има много по-голяма несигурност относно това колко бързо и до каква степен ще се възстанови международният трафик. 

Коментари: 0