W, V или K – как да опишем икономиката след COVID-19

Обнадеждаващите новини за експерименталната ваксина на Pfizer може да променят играта за световния растеж

W, V или K – как да опишем икономиката след COVID-19

Снимка: Unsplash

824 ~ 2 мин. четене

Резкият V-образен отскок на икономиката след първата блокада по време на пандемията вече изглежда като „W“. Това са две от безбройните букви и знаци, които икономистите използват, за да опишат перспективите за един свят, обърнат с главата надолу от COVID -19.

Понастоящем глобалните случаи на коронавирус надхвърлят 50 милиона, но обнадеждаващите новини за експерименталната ваксина на Pfizer може да променят играта за световния растеж. Ето и някои форми, използвани за описване на перспективата през извънредни времена, обединени в анализ на Reuters.

1.      „W”

Двойният спад и растеж се разглежда като вероятния сценарий за големи икономики като САЩ и Европа, много от които са изправени пред нова COVID вълна и ограничения на активността. Тази траектория е уловена от „W“ форма, като до голяма степен замества отскока с форма на „U“, прогнозиран от някои по-рано тази година.

Например растежът на еврозоната през третото тримесечие, движен от отварянето на икономиките, се очаква да се превърне в ново свиване през четвъртото тримесечие. Вторият спад обаче трябва да е по-плитък от първия, тъй като ограниченията са по-леки, а потребителите и фирмите – по-подготвени.

2.      „V“

Ако ваксината бъде пусната по-рано от очакваното, прогнозите за V-образен икономически скок могат да се върнат. Траекторията „V“ остава възможност за Азия, която не е засегната толкова силно от втората вълна на коронавирус.

За потвърждение – според Международния валутен фонд Китай ще бъде единствената голяма икономика, която ще се нарасне тази година. Прогнозата е за увеличение с 1.9% през 2020 г. и с 8.2% през 2021 г.

3.      Корен квадратен „√“

Математическият знак за корен квадратен показва спад, последван от възстановяване, което след това спира. Знакът има за цел да илюстрира, че подновените блокади могат да ограничат растежа, но не е задължително да доведат до спад.

4.      „μ“

Ако растежът на еврозоната се свие по-сериозно от моментните опасения, възстановяването може да приеме формата на гръцката буква „μ“ – перспектива, която е малко по-сурова от двойния спад, познат като „W“.

Икономиката се разшири с 12.7% през периода юли-септември, след като през предходното тримесечие се сви 11.8%. Това по-голямо от очакваното отскачане трябва да повдигне средния растеж за 2020 г. и 2021 г., като замъгли въздействието на всяко свиване през четвъртото тримесечие. Жил Моек, главен икономист в Axa Investment Managers, очаква 4-5% шок за БВП на зоната за четвъртото тримесечие, като общият спад за тази година ще бъде около 8%.

„Но това все пак ще бъде много специална форма на „W“ траекторията, тъй като вторият ръст ще бъде значително по-слаб от първия“, каза Moeк.

5.      „К“

Друга разглеждана форма е „K“, при която секторите поемат различни пътища. При този сценарий някои предприятия като производството рязко отскачат, тъй като ограниченията намаляват, докато други – като фирмите в сектора на услугите – се борят за оцеляване, докато не бъде създадена ваксина.

Това означава, че ще има сектори, които процъфтяват от блокадите и такива, които ще са под натиск. Най-заплашени са бизнесите в сферите пътувания, развлечения и авиация.

Подкрепи Economic.bg