WhatsApp става безплатен

Досега приложението се сваляше срещу 99 цента

WhatsApp става безплатен
344 ~ 1 мин. четене
Компанията зад едноименното мобилно приложение за комуникация WhatsApp се отказва от своята годишна такса от 99 цента и така приложението става безплатно. Това обяви основателят на дружеството Ян Кум по време на конференцията DLD в Мюнхен, пише kaldata.com.

Кум се надява, че по този начин услугата, която вече има над 900 милиона активни месечни потребители, ще продължи да расте още повече. По думите му, таксата е била символична, но нейното плащане е налагало потребителите да имат някаква форма за разплащане, което на свой ред може да спира някои хора от развиващите се страни. 

Досега потребителите бяха освободени от такса за първата си година, след което трябваше да заплащат сумата. Сега това изискване отпада.

Разбира се, решението на WhatsApp оставя открит въпроса за монетизацията на приложението. Неговият собственик Facebook печели пари от събирането на данни и продажбата на реклами, но е малко вероятно потребителите на WhatsApp да възприемат подобен подход и при тях, особено като се има предвид, че на пазара има доста подобни съобщителни услуги.

WhatsApp казва, че ще търси нови начини за печалба чрез свързване на потребителите с различни бизнеси, но според Кум все още е твърде рано да се говори за нещо категорично.
Подкрепи Economic.bg