WhatsApp трие по 2 млн. профила на месец

Най-голямото изпитание за модераторите на чат приложението се очаква през април

WhatsApp трие по 2 млн. профила на месец
816 ~ 1 мин. четене
WhatsApp предприема редица стъпки за ограничаване разпространението на фалшиви новини и тяхното четене. Чат услугата, която е собственост на Facebook, финансира изследвания, наема допълнителни модератори и поставя специални етикети на съобщения, които са препратени, а не са директно от изпращача, от който ги получаваме. Въпреки това компанията разчита и на един по-традиционен метод: триенето на профили.

Фирмата разкри, че трие по около 2 млн. профила на месец, като в много от случаите дори не се налага други потребители да докладват въпросните профили, за да бъдат изтрити.

Ръководителят на екипа за борба срещу спам-съобщенията в WhatsApp Мат Джоунс е казал пред The Guardian, че около 95% от профилите се изтриват, след като системата установи „ненормална“ дейност от тяхна страна. Тази дейност може да включва изпращане на съобщения мигновено, без индикатор за писане преди това, както и изпращане на множество съобщения малко след регистрация.

Дали стъпките, които чат приложението предприема, са достатъчно ще се разбере през април. Тогава Индия ще започне провеждането на най-големите парламентарни избори историята си. Това ще е безпрецедентен тест за WhatsApp доколко добре спира манипулативните съобщения.
Подкрепи Economic.bg