Тръмп номинира Дейвид Малпас за президент на Световната банка

Възможно е обаче кандидатурата му да бъде оспорена от някоя от другите държави, които са акционери в институцията

Тръмп номинира Дейвид Малпас за президент на Световната банка
Доналд Тръмп официално номинира досегашния секретар по международните въпроси в Министерството на финансите на САЩ Дейвид Малпас за президент на Световната банка, пише Reuters.

Малпас е един от най-лоялните хора на сегашния американски президент и е критик на институциите, представляващи множество държави. Преди номинирането си той обеща да се стреми към реформи в световния кредитор, насърчаващи ръста.

Номинацията от страна на Тръмп ще бъде подложена на гласуване в изпълнителния борд на Световната банка и може да бъде оспорена от някоя от 188-други държави, които са акционери в международната институция.

Досега САЩ, които са най-големият акционер в Световната банка, традиционно избираха нейния президент, но подалият оставка Джим Йон Ким през 2012 г. се сблъска с противопоставяне от страна на Колумбия и Нигерия да заеме поста.

Според биографията му на сайта на Министерството на финансите, Малпас е работил в администрациите на Роналд Рейгън и Джордж Буш и като главен икономист на вече неработещата банка Bear Stearns. Докато работи в банката, той пише публикация през август 2007 г. в Wall Street Journal, която отрича предупредителните сигнали за предстоящата финансова криза.

Малпас стана икономически съветник на Тръмп по време на кампанията за 2016 г., отбелязва неговата страница на Министерството на финансите. Той бе част от американската делегация, която през декември 2018 г. беше в Пекин за търговски преговори.
Коментари: 0