НАТО иска да спаси договора за ядрените ракети

Столтенберг призова Москва да промени мнението по договора

НАТО иска да спаси договора за ядрените ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг иска да спаси Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег между САЩ и Русия, присъединявайки други държави.

Вашингтон обяви миналия петък, че се оттегля от споразумението за контрол на оръжията от 1987 г., а Москва го обяви ден по-късно.

И двете страни се обвиняват взаимно в нарушаване на договора, едно от последните големи ядрени споразумения от Студената война, забраняващо разработването на ракети с наземно базиране с обсег от 500 до 5500 км.

Столтенберг заяви, че Русия винаги се е оплаквала, че страни като Китай, Индия, Пакистан и Иран са разработвали ракети със среден клас, докато е било забранено да го правят. „Но това не е извинение за нарушаване на договор", каза Столтенберг и добави, че това трябва да ги подтикне да укрепят този договор и да привлекат още страни.

Русия няма да излезе официално от договора още шест месеца и Столтенберг призова Москва да промени мнението си през това време. "Призоваваме Русия отново да използва тази възможност", каза шефът на НАТО.

Коментари: 0