Япония ще предоставя военна помощ, за да стимулира индустрията

Страната цели и заздравяване на геополитическите връзки с държавите от региона

Япония ще предоставя военна помощ, за да стимулира индустрията
188 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Япония е на път да промени имиджа си на страняща от военни конфликти и оръжейния пазар. Премиерът Шинзо Абе възнамерява да създаде механизъм за финансиране на доставки на оръжия и боеприпаси и по този начин да стимулира индустрията, пише Reuters, позовавайки се на свои източници близки до инициативата.

Като първа стъпка правителството планира да сформира съвет, който да разгледа различни предложения как да бъде регламентирана военна помощ и как да се поощри излизането на местните производители на световните пазари. Съветът вероятно ще се занимава с целия процес – от намиране на клиенти, преговори с тях, финансиране и осигуряване на поддръжка и консултиране на клиентите.

Един от вариантите е правителствена структура да предоставя нисколихвено финансиране за военни проекти, което да бъде моделирано и управлявано от Японската банка за международно сътрудничество и Японската агенция за международно сътрудничество.

През април Абе отмени продължилата с десетилетия забрана за износ на оръжия, което бе силен сигнал за сектора, но предизвика остра реакция от Китай, където спомените за военните конфликти със „страната на изгряващото слънце“ все още не са избледнели. Стратегията на японския кабинет се очаква да срещне противопоставяне по тази деликатна линия.

Министерството на отбраната отказа да коментира информацията пред агенцията. Говорител на ведомството е подчертал, че се „обмислят няколко варианта, свързани с отбранително оборудване, но все още нищо не е решено“.

Някои сделки, обсъждани през последните месеци могат да са първите, които ще се възползват от инструмента. Сред тях са доставките на подводници за Австралия и самолетни с водно приземяване за Индия, както и разработването с чуждестранни компании на нов модел хеликоптер за превоз на войници. Предвижда се и развитие на съвместни проекти със страни от Югоизточна Азия, които да доведат до заздравяване на геополитическите връзки на Япония в региона, в опит да се противопостави на силното китайско влияние.

Военната индустрия в Япония не е концентрирана в специализирани компании, а производствата са част от портфолиото на множеството корпорации и по-малки фирми. Едва единици от тях разчитат на повече от няколко процента за приходите си на този бизнес.

Подкрепи Economic.bg