Япония строи стена срещу цунами

Има разнопосочни мнения за 400-километровото масивно бетонно съоръжение

Япония строи стена срещу цунами
288 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Земетресението и последвалото го цунами в Япония през 2011 г. сринаха цели квартали по източния бряг, а впоследствие предизвикаха и екокатастрофа, засягайки АЕЦ Фукушима. Сега страната на изгряващото слънце обмисля предприемането на необичайни и безпрецедентни мерки, за да се защити срещу цунами в бъдеще - 400-километрова морска стена, висока колкото 4-етажна сграда, пише Popular Science.

Очаква се цената на проекта да достигне 7 млрд. долара, което всъщност е малка част от щетите за 35 млрд. долара, нанесени само от земетресението. Стената, която на места ще е висока 12 м., би могла да бъде защита срещу много бури, но не и срещу цунами като това от 2011 г., което достигна 42 метра.

Съществуват опасения, че съоръжението не би било в състояние да устои на бурята, която всъщност е предизвикала построяването му. Радикалните планове за издигане на стени за защита срещу природни бедствия често са обект на скептицизъм. Исполинската морска стена би могла да създаде фалшиво чувство на сигурност, което да насърчи строителството в рискови райони и да създаде потенциална опасност за жителите им.  

Противниците на плана за 7-милиардната инвестиция се опасяват, че масивните бетонни бариери ще засегнат морската екосистема, ще затруднят възпрепятстват рибарството в райони, където то е основен поминък и изобщо няма да помогнат за защита на местните жители, които най-вероятно ще се преместят в райони с по-голяма надморска височина. Поддръжниците на идеята твърдят, че морските стени са необходимо зло и поне за известно време ще отворят нови работни места.

Коментари: 0