Япония въвежда нов данък за емигранти

Ще се облагат нереализираните капиталови печалби на богатите японци, напускащи страната

Япония въвежда нов данък за емигранти
452 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Премиерът на Япония Шинзо Абе и управляващата Либерлно-демократическа партия възнамеряват предложат нов данък, с който ще бъдат облагани финансовите активи на богатите японци, напускащи страната, пише Bloomberg.

 Ставка от 20% за „нереализираните капиталови печалби“ ще се прилага върху стойността на акции, облигации и други финансови инструменти, чиито притежатели имат финансови активи за над 100 млн. йени (840 000 долара) и са решили да напуснат страната. Мярката има за цел да ограничи опитите на заможни японци да сменят местожителството си, за да плащат значително по-малко данъци. Япония, развитата държава с най-висока задлъжнялост в света, може да последва Канада и Франция, които вече предприеха подобен ход.

Докато броят на тези японци все още е малък, тенденцията през последните години е той непрекъснато да нараства. През 1996 г. 6722 са били гражданите установили се трайно в Сингапур, Хонконг, Нова Зеландия и Швейцария, където облагането на капиталовите доходи е значително по-ниско или изобщо липсва. През 2006 г. броят надминава 11 000, 2012 г. – 16 000, а през 2013 г. надвишават 17 000.

Според Nomura Research Institute, около 1 милион японски домакинства са разполагали с финансови активи за над 100 млн. йени  през 2013 г. Между 100 и 200 от тях напускат страната всяка година.

Националната данъчна агенция на Япония е разкрила 31 млрд. йени недекларирани доходи за една година до юни 2014 г., при 4177 проверки на богати граждани. Страната планира да се присъедини и към членовете Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), разменящи си данни за банкови сметки, лихви и дивиденти на чужди граждани, пребиваващи на тяхна територия.

В същото време Абе обяви намерения да понижи корпоративните данъци и да забави планираното ново покачване в облагането на потреблението,в опит да стимулира икономиката. Премиерът и управляващата коалиция разполагат с необходимото мнозинство, за да наложат предложенията си.

 
Подкрепи Economic.bg