Юнкер: Италия не държи на думата си, като повишава бюджетния си дефицит

Той отхвърли твърденията, че ЕС реагира прекалено остро на целевия дефицит на Рим

Юнкер: Италия не държи на думата си,  като повишава бюджетния си дефицит
Италия нарушава обещанията си, като планира повишение на бюджетния дефицит и може да изложи на опасност европейската солидарност, заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от ДПА.

Италианското популистко правителство планира да стимулира икономиката с повишение на разходите на стойност 36,7 милиарда евро през 2019 година, като почти две трети от сумата ще бъде осигурена чрез по-високия дефицит.

Юнкер отхвърли твърденията, че ЕС реагира прекалено остро на целевия дефицит на Рим от 2,4 процента от брутния вътрешен продукт, след като от години приема за Франция дефицит над 3-те процента.Откакто съм шеф на Комисията, Франция не е направила нищо за повишение на дефицита си, каза Юнкер в интервю за френското издание "Монд". 

Задлъжнялостта на Италия, която в момента достига 133 процента от брутния вътрешен продукт, бе доста по-висока от френската, допълни той, отбелязвайки, че Франция винаги е държала на думата си, макар да не е било лесно.Италия обаче не спазва обещанията си, изтъкна той.Предишното правителство обеща дефицит от 0,8 процента от брутния вътрешен продукт през 2019 година, а сегашното го повишава на 2,4 на сто, каза още Юнкер.

Европейските страни са свободни да се борят срещу бедността, да определят минимален доход или да променят корпоративните данъци, отбеляза Юнкер, цитирайки някои от мерките на популистката управляваща коалиция в Италия.Рим трябва да прати бюджетните си планове на Брюксел за одобрение до полунощ в понеделник. Лихвите по държавните италиански облигации скочиха през последните дни, което е признак за спад на доверието на пазарите.
Коментари: 0