Юнкер опитва да спаси стотици от чиновниците си

Председателят на ЕК очаква премиерът на Белгия Шарл Мишел да му помогне

Юнкер опитва да спаси стотици от чиновниците си

Снимка: БТА

1296 ~ 2 мин. четене

С наближаването на датата, на която Великобритания ще напусне Европейския съюз – 29 март 2019 г., все повече хора мислят какво ще е бъдещето им след Brexit. Остава много неясна ситуацията как ще бъдат уредени гражданските права на британците в ЕС, както и тези на гражданите от останалите страни членки в Обединеното кралство.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поиска Белгия да даде гражданство на около 800 представители на ЕС от британски произход, пише The Independent. Причината е, че засега няма яснота как ще са уредени техните права за пребиваване в ЕС след Brexit и съответно дали няма да им се наложи да се приберат в Обединеното кралство след 29 март.

След реч пред Европейския парламент на белгийския премиер Шарл Мишел, Юнкер се обърна към него и го помоли да помисли за британските представители на ЕС. По думите на Юнкер те заслужават повече от това да бъдат експулсирани от Белгия.

„Брюксел е топла, приветстваща, заобикаляща среда и ние сме много щастливи да сме тук”, каза председателят на ЕК. „Бих искал белгийските власти да проявят същото великодушие, когато става въпрос за удължаване на белгийското гражданство на британските представители тук в Брюксел – те го заслужават”, добави Юнкер.

Белгийско гражданство може да бъде получено след 5 години пребиваване в страната при плащани социални осигуровки. Някои от молбите за получаване на гражданство от британски представители на ЕС обаче са били отхвърлени, защото служителите на ЕК имат специален дипломатически данъчен статут.

Според актуалните правила на ЕК европейското гражданство е задължително условие да бъдеш нает на работа в институция на ЕС. Въпросните правила гласят също, че европейските представители от Обединеното кралство могат да бъдат уволнени при Brexit. Служителите на Еврокомисията излязоха с отворено писмо, че искат изключение.

Миналия месец Юнкер каза на британските си подчинени, че те може и да не бъдат уволнени, ако изпълнят изискванията да си европейски чиновник, включително да имат европейско гражданство. Сега явно председателят на ЕК има за цел да им осигури такова гражданство.

Подкрепи Economic.bg