За първи път SpaceX приземи успешно прототипа на ракетата за Марс (видео)

Илон Мъск е една стъпка по-близо до мечтаното пътуване до Марс

За първи път SpaceX приземи успешно прототипа на ракетата за Марс (видео)
1 Видео

Снимка: БТА

3752 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

За първи път SpaceX на Илон Мъск успя да приземи успешно прототипа на ракетата си за Марс след пети тестов опит, изпращайки машината на около 10 км над Земята. Успехът идва, след като четири предишни прототипа се опитаха да кацнат безопасно - издигнаха се на няколко мили над Земята, но експлодираха при приземяване, припомня CNN.

SN15 е ранен прототип на Starship, превозното средство, което Мъск предвижда един ден да превози първите хора до Марс. Според SpaceX автомобилът има няколко подобрения спрямо предшествениците си. Те включват надстройки на неговия хардуер, комуникационни и навигационни системи, софтуер и неговите масивни двигатели.

Мъск за първи път обясни предвидения метод за кацане на Starship по време на медийно събитие от септември 2019 г. Той го обяви за уникална маневра, при която ракетата се гмурка обратно във въздуха с корем, насочен към Земята, докато четирите ѝ перки леко се изместват, за да я запазят стабилна. Това е маневра, която Мъск каза, че има за цел да имитира как парашутистът ще падне във въздуха, а не правият вертикален спуск към Земята, който ракетите Falcon 9 на SpaceX използват, когато се приготвят за кацане.

Усъвършенстването на маневрата за кацане на коремния флоп е от съществено значение, за да се „даде възможност за напълно използваема транспортна система, предназначена да превозва както екипаж, така и товари в дългосрочни, междупланетни полети и да помогне на човечеството да се върне на Луната и да пътува до Марс и извън него“, според уебсайта на компанията.

Предпоследният прототип, SN11, експлодира по време на кацане, а SN10 кацна изправен през март, но експлодира около три минути по-късно.

Всички прототипи на Starship досега са били далеч по-малко мощни от крайния продукт, предвиден от Мъск. Докато повечето тестови превозни средства са имали три двигателя, окончателният космически кораб се очаква да има повече от 30, включително отделен, масивен ракетен усилвател, наречен Super Heavy, използван за излизане в орбита.

SpaceX все още не е тествал публично ракетата-носител Super Heavy, въпреки че Мъск заяви, че се надява превозно средство на Starship да достигне орбита до една година.

Коментари: 0