Гърция разрешава достъпа до плажовете по-рано от очакваното

От събота ще бъдат облекчени и други ограничения в страната

Гърция разрешава достъпа до плажовете по-рано от очакваното

Снимка: Unsplash

11664 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Гръцките власти разрешават достъпа до стопанисваните плажове от събота, 8 май - седмица по-рано от планираното, съобщиха в сряда служители от Генералния секретариат за гражданска защита. Решението е взето по препоръка на комисията от експерти, съветващи правителството по отношение на пандемията, предава гръцката медиа Kathimerini.

Протоколът за присъствие на плажовете, включително максимален брой лица, правила за дистанциране и други изисквания, ще бъде обявен до петък.

От събота ще бъдат облекчени ограниченията за броя на клиентите в големите магазини с площ над 500 кв. м.

Тези ходове са част от бързото отваряне на икономиката, което правителството иска да осъществи през май.

Връхната точка на това отваряне е официалното начало на туристическия сезон на 15 май - сезон, който правителството очаква с голямо нетърпение, тъй като туризмът представлява около една пета от брутния вътрешен продукт на Гърция и влияе, пряко или непряко, на над милион работни места.

Някои съдилища, главно административни, ще бъдат отворени в понеделник, 10 май, както и училищата.

Не са взети окончателни решения относно вътрешните пътувания през регионите. Има индикации, че това облекчение може да стане факт заедно с откриването на летния сезон. Някои служители обмислят идеята да изискват от пътуващите отрицателни бързи тестове за коронавирус или удостоверение, че са завършили ваксинацията.

Коментари: 0