За 2 дни Безос продаде акции на Amazon за близо 2 млрд. долара

Основателят на Amazon бе заявил, че ще продава акции на компанията си за около 1 млрд. долара годишно, но ускори темпа

За 2 дни Безос продаде акции на Amazon за близо 2 млрд. долара

Снимка: БТА

2042 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Основателят на Amazon Джеф Безос тази седмица продаде акции на своята компания на стойност близо 2 млрд. долара, според данните в Комисията за ценни книжа и борси, съставени от OpenInsider. В понеделник Безос е продал ценни книжа на Amazon за около 1.3 млрд. долара, а във вторник - за 684 млн. долара.

Сделките са извършени като част от предварително изготвен план за търговия. Продажбите идват седмица, след като продажбите на Amazon скочиха с 44% и разбиха всички очаквания, тъй като бизнесът ѝ продължава да се стимулира от засиления от пандемия скок в дейността на електронната търговия. Няколко дни по-късно пък стана ясно, че компанията не е платила никакъв данък в Европа въпреки рекордните приходи.

Безос ускори продажбите на акции през последните години, като преди тази седмица продаде акции на стойност около 4.1 млрд. долара през февруари. Безос продаде акции на Amazon на стойност над 3 млрд. долара през ноември миналата година.

По-рано основателят на Amazon заяви, че ще продава акции на компанията си за около 1 млрд. долара всяка година, за да финансира своята компания за проучване на Космоса Blue Origin, която продължава да расте и в сряда обяви, че ще пусне първия си астронавтски екипаж в космоса това лято.

Очаква се тези инициативи да бъдат фокусът на Безос, след като той се оттегли през третото тримесечие от длъжността главен изпълнителен директор на Amazon. Безос предаде кормилото на изпълнителния директор на AWS Анди Джеси и пое ролята на изпълнителен председател в борда на Amazon.

Коментари: 0